Уторак, 19. април 2011.

Двадесет друга седница Одбора за заштиту животне средине

Чланови Одбора за заштиту животне средине одржали су 19. априла 2011. године Двадесет другу седницу. Седници је председавао председник Одбора Чедомир Јовановић.Седници су присуствовали министар животне средине, рударства и просторног планирања др Оливер Дулић са сарадницима, начелник Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Србије Предраг Марић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић, директор Агенције за заштиту животне средине Момчило Живковић, представник Јавног комуналног предузећа „Стандард“ Јагодина Драган Лукић и специјалиста хигијене Института за јавно здравље Србије „Др. Милан Јовановић Батут“ др Бранислава Матић.

Чланови Одбора усвојили су измењен дневни ред, с обзиром да је постигнута сагласност са Министарством животне средине, рударства и просторног планирања да предложена тачка седнице, Разматрање извештаја о раду Министарства животне средине, рударства и просторног планирања – део животна средина, за 2010. годину, буде разматран заједно са Извештајем о стању животне средине за 2010.годину, који ће бити поднет у јуну 2011. године, на посебној седници Одбора, која би окупила ширу јавност.

Одбор је разматрао актуелна питања последица пожара у старом складишту „Поморавке“ у Јагодини. Предраг Марић, начелник Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Србије присутнима је саопштио да још увек траје истарага о узроку пожара, који је избио 12. априла 2011. године. Чланове Одбора је занимало, да ли је плац на ком се налази запаљени отпад регистрована депонија која испуњава све стандарде и да ли последице емисије угљен диоксида представањају опасност за грађане и животну средину. Љиљана Станојевић, из Министарства животне средине, рударства и просторног планирања, истакла је да то није регистрована депонија и да је забрањен њен рад, а да се гашење пожара одвијало прописно. Станојевић је истакла да су мерења емисије загађења вршена више пута дневно и да је тамо где је регистрована концентрација угљен диоксида више од дозвољене, забрањено присуство радника.

У наставку седнице, председник Одбора, представио је предлог програма рада Одбора за заштиту животне средине за 2011.годину.

Чланови Одбора разматрали су предсатвке грађана и цивилног друштва упућених Одбору.

На иницијативу координатора неформалне Зелене парламентарне групе Дејана Николића, чланови Одбора подржали су предлог да се поводом обележавања Дана планете Земље, одржи предавање стручњака за климатске промене проф. Владимира Јовановића за народне посланике и представнике цивилног друштва, у Дому Народне скупштине.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4