Среда, 12. мај 2010.

Двадесета седница Одбора за просвету

На седници одржаној 12. маја чланови Одбора за просвету обавили су разговор са репрезентативним синдикатима основаним за територију Републике Србије за делатност образовања.На седници одржаној 12. маја чланови Одбора за просвету обавили су разговор са репрезентативним синдикатима основаним за територију Републике Србије за делатност образовања.

Седници је председавао председник Одбора Зоран Шами, а седници је присуствовао и министар просвете Жарко Обрадовић са сарадницима и представници репрезентативних синдиката и то: Гранског синдиката просветних радника „Независност“, Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања, Уније синдиката просветних радника, Синдиката образовања Србије, Синдиката високог образовања Србије и Синдиката радника у просвети.

Отварајући седницу Одбора председник Шами истакао је да је циљ разговора са представницима синдиката упознавање чланова Одбора за просвету са актуелним проблемима просвете из аспекта запослених у просвети и синдиката.

Присутни представници синдиката указали су народним посланицима и представницима ресорног министарства на више проблема са којима се суочавају запослени у просвети, затраживши од чланова Одбора интензивнију сарадњу. Указано је и на изузетно мала финансијска средства која држава одваја за образовање, на неусклађеност прописа, на потребу доношења стратегије образовања, на питање усклађивања зарада запослених у образовању, на потребу јачања сарадње синдиката са Одбором за просвету Народне скупштине, на захтев за променом појединих одредаба Колективног уговора, посебно у делу који се односи на рационализацију мреже школа у земљи.

Министар просвете Жарко Обрадовић сложио се да држава мора да издвоји више новца за образовање, као и да је структура буџета за просвету лоша. Он је додао да су и поред тога донета четири системска закона која уређују поједине области образовања у Србији и да су у њиховој припреми учествовали и представници синдиката. Он је најавио скорије доношење још два законска решења из области образовања, чији ће ефекти бити видљиви у годинама које долазе. Он је изразио и уверење да ће Министарство до краја овог мандата донети стратегију развоја образовања у Србији.

Чланови Одбора за просвету подржали су предлог репрезентативних синдиката да се ојача међусобна сарадња по питањима на која је указано на овој седници, као и да се представници синдиката укључе у јавну расправу о нацртима закона пре њиховог упућивања у скупштинску процедуру. Изнето је и да се, поред институционалног оквира, већа пажња мора посветити квалитету образовања.

О предлогу закључака Одбор ће се изјаснити на наредној седници.

Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 10. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја