20. новембар 2020. председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић на онлајн националној конференцији „Права детета у доба КОВИД-19“

20. новембар 2020. председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић на онлајн националној конференцији „Права детета у доба КОВИД-19“

Петак, 20. новембар 2020.

Дачић на онлајн националној конференцији „Права детета у доба КОВИД-19“

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић учествовао је на онлајн националној конференцији „Права детета у доба КОВИД-19“ где је истакао да му је задовољство што има прилику да се обрати у име Народне скупштине Републике Србије и Одбора за права детета поводом обележавања овог важног дана - 20. новембра, Светског дана детета.


Дачић је истакао да овај међународни догађај обележавамо како би скренули пажњу јавности на обавезе које друштво има према својим најмлађим члановима.

“Као што знате, на данашњи дан 1989. године, у Генералној скупштини Уједињених нација усвојена је Конвенција о правима детета, а тадашња СФРЈ је је годину дана касније, у децембру 1990. године, међу првим државама у свету, ратификовала Конвенцију о правима детета и тако се обавезала да свој деци обезбеди једнака права”, рекао је овом приликом Дачић и додао да Република Србија, од потврђивања Конвенције о правима детета па све до данас - већ пуну 31 годину показује потпуну и континуирану посвећеност заштити права детета.

Дачић је истакао и да му је велико задовољство што данас може да отвори онлајн Конференцију у оквиру које се одржава и седница ученичких парламената јер на тај начин Народна скупштина Републике Србије и Одбор за права детета желе да укажу на значај и допринесу јачању Ученичког парламента, као једног од облика партиципације деце у доношењу одлука.

“Ви, као најмлађи чланови друштва, данас имате прилику да из свог угла укажете на проблеме са којима се суочавате у време данашње пандемије.

Наша је обавеза да са овог скупа пошаљемо јасну поруку да сви заједно треба да уложимо додатне напоре како би деца и млади могли да несметано развију своје потенцијале, као и да у овим изазовним околностима створимо окружење у коме ће се свако дете осећати сигурно, заштићено, срећно и здраво”, рекао је овом приликом председник Народне скупштине Ивица Дачић.

У наставку вам прослеђујемо говор председника Народне скупштине Републике Србије у целости:


“Поштована децо,
поштовани млади парламентарци и остали учесници!

Част ми је и задовољство што имам прилику да вам се обратим у име Народне скупштине Републике Србије и нашег Одбора за права детета поводом обележавања овог важног дана - 20. новембра, Светског дана детета.

Овај међународни догађај обележавамо како би скренули пажњу јавности на обавезе које друштво има према својим најмлађим члановима.

Као што знате, на данашњи дан 1989. године, у Генералној скупштини Уједињених нација усвојена је Конвенција о правима детета, а тадашња СФРЈ је је годину дана касније, у децембру 1990. године, међу првим државама у свету, ратификовала Конвенцију о правима детета и тако се обавезала да свој деци обезбеди једнака права.

Република Србија, од потврђивања Конвенције о правима детета па све до данас - већ пуну 31 годину показује потпуну и континуирану посвећеност заштити права детета. Обележавање овог значајног дана је прилика да преузете обавезе према деци наставимо да остварујемо, да анализирамо досадашња постигнућа у домену заштите детета, а да све одговорне актере позовемо на додатно унапређење положаја деце у нашем друштву.

Посебно ми је задовољство што баш на данашњи дан, а на иницијативу Пријатеља деце Србије – нашег дугогодишњег партнера, реализујемо онлајн Конференцију на тему: „Права детета у доба КОВИД-19“ на којој узимате учешће ви - деца и млади, представници Ученичких парламената из целе наше земље.

Важно је што данас имате прилику да из свог угла сагледате стање у погледу остваривања права деце у доба КОВИД - 19, и тако изразите своје мишљење, изнесете искустава и своја виђења у односу на ову изузетно значајну и актуелну тему.

Управо данас, путем ове онлајн платформе, остварујете право на партиципацију која подразумева настојања целокупног друштва, свих државних органа, организација и установа да охрабре, подрже, усмере, поуче и помогну у томе да деца и млади, индивидуално или колективно слободно иступе са својим мишљењем у јавност.

Имајући у виду значај права на партиципацију у доношењу одлука које се вас тичу, које вам је признато међународним и националним документима, на вама је да кроз коришћење тог права ојачате свој утицај на оно што се дешава са вама и око вас, а на органима јавне власти и друштву је да вам у томе помогну и да вас подрже.

Драги парламентарци, велико ми је задовољство што данас могу да отворим онлајн Конференцију у оквиру које одржавамо и седницу ученичких парламената!

На тај начин, Народна скупштина Републике Србије и Одбор за права детета желе да укажу на значај и допринесу јачању Ученичког парламента, као једног од облика партиципације деце у доношењу одлука.

Учешћем у раду Ученичког парламента, поред могућности активног укључивања у доношење одлука, стичете одређена знања и вештине битне за развој демократске културе, као што су: сарадња и тимски рад, прихватање различитости и недискриминаторно понашање, одлучивање, уважавање различитих мишљења. Све то ће вас оспособити да у будућности будете носиоци развоја у демократском друштву.

Данас се, ви млади, суочавате са бројним тешкоћама и проблемима проузрокованих променама које се одвијају великом брзином у свим сегментима савременог друштва. Зато је један од важних задатака државе и друштва да пружи помоћ и заштиту деци и младима у остваривању њихових права.

Данашња седница Ученичких парламената биће посвећена значају и изазовима са којима се суочава цео свет, а то је КОВИД – 19.

Ви, као најмлађи чланови друштва, данас имате прилику да из свог угла укажете на проблеме са којима се суочавате у време данашње пандемије.

Наша је обавеза да са овог скупа пошаљемо јасну поруку да сви заједно треба да уложимо додатне напоре како би деца и млади могли да несметано развију своје потенцијале, као и да у овим изазовним околностима створимо окружење у коме ће се свако дете осећати сигурно, заштићено, срећно и здраво.

Сигуран сам да ће ваши закључци са ове седнице Ученичких парламената дати значајан допринос заједничкој борби у очувању права деце и младих.

Желим вам успешан рад!


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
четвртак, 26. јануар

Цео календар догађаја