26. фебруар 2021. обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића на отварању јавног слушања на тему „Дигитализација у Србији – где смо данас“

26. фебруар 2021. обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића на отварању јавног слушања на тему „Дигитализација у Србији – где смо данас“

Петак, 26. фебруар 2021.

Дачић: На заједничком задатку да Србији и нашим грађанима омогућимо амбијент у којем ће још брже и ефикасније остваривати своје интересе и права

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић обратио се на отварању јавног слушања на тему „Дигитализација у Србији – где смо данас“, где је истакао да ово јавно слушање у Народној скупштини долази у право време, када полако али сигурно видимо да борба са пандемијом улази у завршну фазу и када већ морамо да правимо планове и стратегије за наш развој у периоду након пандемије.


“Дигитализација ће у свим тим плановима имати изузетно важно место, а то се најбоље потврдило у протеклих годину дана, када смо већину наших активности морали да преселимо из реалног у дигитални свет”, рекао је у уводном делу свог обраћања председник Народне скупштине Ивица Дачић.

Он је истакао да се унапређењем дигитализације данас баве сви у свету и да ће сви желети да своје системе још више унапреде, управо ослањајући се на позитивна искуства стечена у тешком периоду пандемије.

“Ми ту нисмо изузетак и зато је од велике користи што и на овом месту, у Парламенту, отварамо ову изузетно важну тему. Период после кризе неће бити исти као онај пре кризе. У протеклих годину дана свет се драматично променио, променили смо се и ми. Зато је потребно да на време, а то је управо сада, препознамо правац тих промена и ухватимо талас који ће нас довести у друштво дигитално најразвијенијих заједница”, истакао је Дачић и додао да је уверен да ћемо те одговоре пронаћи и током овог јавног слушања, при чему посебна очекивања има од наших гостију из других државних органа, посебно Е-управе и канцеларије за ИТ, као и пријатеља из цивилног друштва и дигиталне индустрије.

“Сви смо овде на заједничком задатку и пред заједничким циљем, а то је да Србији и нашим грађанима омогућимо амбијент у којем ће још брже и ефикасније остваривати своје интересе и своја права, а тај амбијент ће бити неупоредиво више дигиталан него што је био до сада”, рекао је овом приликом Ивица Дачић.

Говор председника Народне скупштине Ивице Дачића вам преносимо у целости:

“Поштоване колеге народни посланици,

Уважени гости,

Дозволите ми да се најпре захвалим колеги Муамеру Зукорлићу на позиву да учествујем на данашњем јавном слушању, али и да вам се захвалим на иницијативи да тема овог слушања буде посвећена дигитализацији, као једном од најзначајнијих процеса који је у току и којем Република Србија придаје огромну важност.

Мислим да ово јавно слушање у Народној скупштини долази у право време, када полако али сигурно видимо да борба са пандемијом улази у завршну фазу и када већ морамо да правимо планове и стратегије за наш развој у периоду након пандемије. Дигитализација ће у свим тим плановима имати изузетно важно место, а то се најбоље потврдило у протеклих годину дана, када смо већину наших активности морали да преселимо из реалног у дигитални свет.

Уверен сам да је за успех у борби против пандемије, који је у Србији очигледан и у чему је наша земља у самом европском и светском врху, поред огромног труда и знања наших здравствених радника, међу најзаслужнијима и наш ИТ-сектор, односно ангажовање наших дигиталних капацитета у организацији борбе против пандемије. Има ли бољег доказа за то од актуелне кампање вакцинације, која ни изблиза не би била тако успешна да иза ње не стоји снажна и добро организована дигитална подршка наше е-Управе?

Ово и друга слична искуства из периода пандемије морамо да искористимо на најбољи начин, као капитал који смо стекли у ванредним околностима и да га уложимо у убрзани наставак дигитализације у свим секторима друштва. Ту пре свега мислим на области које се тичу највећег броја наших грађана, на пример здравство и образовање, као и државну управу. Улогу овог јавног слушања видим највише у томе да препознамо који су то сегменти добро, а који можда мање добро функционисали током пандемије и да из овог једногодишњег искуства извучемо најбоље поуке које ће нам нацртати правце у којима треба да наставимо процес дигитализације. У том смислу морамо имати у виду и препоруке из Дигиталне агенде за Западни Балкан, коју је 2018. године приредила Европска комисија и која предвиђа јачање инфраструктуре, али и дигиталних вештина грађана Србије, уз посебну пажњу према сајбер сигурности.

Подсећам вас да је као важан корак у том правцу Народна скупштина у јануару усвојила Закон о дигиталној економији.

Унапређењем дигитализације данас се баве сви у свету и сви ће желети да своје системе још више унапреде, управо ослањајући се на позитивна искуства стечена у тешком периоду пандемије. Ми ту нисмо изузетак и зато је од велике користи што и на овом месту, у Парламенту, отварамо ову изузетно важну тему. Период после кризе неће бити исти као онај пре кризе, у протеклих годину дана свет се драматично променио, променили смо се и ми. Зато је потребно да на време, а то је управо сада, препознамо правац тих промена и ухватимо талас који ће нас довести у друштво дигитално најразвијенијих заједница.

Србија је на том путу била и пре пандемије, а мој је утисак да се у протеклих годину дана додатно убрзала и још боље организовала када је реч о дигитализацији најважнијих друштвених сектора. Зато морамо добро да сагледамо наше данашње капацитете, али и потребе које су се у међувремену наметнуле и постале наша стварност. Наша обавеза, као парламента, је да идемо у сусрет тим новим околностима и понудимо најбоље одговоре за питања која се већ данас отварају, а нарочито ће бити актуелна у периоду по окончању ових ванредних здравствених и економских околности.

Уверен сам да ћемо те одговоре пронаћи и током овог јавног слушања, при чему посебна очекивања имам од наших гостију из других државних органа, посебно e-Управе и канцеларије за ИТ, као и пријатеља из цивилног друштва и дигиталне индустрије. Сви смо овде на заједничком задатку и пред заједничким циљем, а то је да Србији и нашим грађанима омогућимо амбијент у којем ће још брже и ефикасније остваривати своје интересе и своја права, а тај амбијент ће бити неупоредиво више дигиталан него што је био до сада.

Желим вам успешан рад,

Хвала”.


Петак, 26. фебруар 2021. обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића на јавном слушању: Дигитализација у Србији – где смо данас


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
петак, 23. април
  • 13.00 - видео састанак председника Одбора за спољне послове Народне скупштине са председником Одбора за спољне послове Доњег дома Парламента Италије (Дом Народне скупштине, Трг Николе Пашића 13, сала 2)

Цео календар догађаја