30. новембар 2020. Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић на онлајн седници Савета и 13. пленарној седници Организације уговора о колективној безбедности

30. новембар 2020. Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић на онлајн седници Савета и 13. пленарној седници Организације уговора о колективној безбедности

Понедељак, 30. новембар 2020.

Дачић: Захвални смо државама чланицама ОДКБ на континуираној и принципијелној подршци у вези са непризнавањем једнострано проглашене независности КиМ

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић, на позив председника Руске Државне Думе Вјачеслава Викторовича Володина, учествовао је на онлајн седници Савета и 13. пленарној седници Организације уговора о колективној безбедности.


“Уважени председниче Парламентарне скупштине Организације договора о колективној безбедности и Државне думе Руске Федерације господине Володин,

Уважени председници и представници парламената Јерменије, Белорусије, Казахстана, Киргизије, Таџикистана и Авганистана,

Поштовани чланови Парламентарне скупштине Организације Договора о колективној безбедности,

Даме и господо,
Република Србија има традиционално пријатељске односе са свим чланицама ОДКБ – Руском Федерацијом, Белорусијом, Јерменијом, Казахстаном, Киргистаном и Таџикистаном, а кроз сарадњу у ОДКБ имамо прилику да их додатно ојачамо. Због тога ми је велико задовољство што имам прилику да учествујем на седници Савета и тринаестој пленарној седници Парламентарне скупштине Организације договора о колективној безбедности.

Дозволите ми да вас најпре поздравим у своје лично име и у име свих посланика Народне скупштине Републике Србије.

Као што вам је познато, Народна скупштина Републике Србије има статус посматрача у Парламентарној скупштини Организације договора о колективној безбедности чија делегација ће увек настојати да пружи посебан допринос раду Парламентарне скупштине ОДКБ. Наставак наше сарадње и на овај начин, уважавајући тешке околности, јасно сведочи о препознавању њеног значаја. Република Србија, политиком војне неутралности и спремношћу да активно учествује у раду ОДКБ на делу потврђује сувереност и независност своје међународне позиције, која је утемељена на принципијелној политици, која приоритетно полази од интереса Републике Србије.

Ова седница одржава се у ванредним условима, у времену великих глобалних изазова. У тренутку када читав свет води борбу са ковид вирусом, охрабрује нас снажна свест да је за борбу против пандемије, као и суочавање са свим изазовима неопходно заједничко деловање. Тим поводом желим да изразим захвалност на пруженој помоћи Србији, посебно војним лекарима и припадницима специјализоване службе АБХО руске армије на плану хуманитарне сарадње, заштите становништва и истакнем спремност за њен наставак у циљу ефикаснијег суочавања са овим глобалним изазовом.

Такође, у име Републике Србије понављам нашу спремност да пружимо солидарност и помоћ свима којима је потребна, као што смо током ове године много пута урадили. Република Србија је уложила све своје напоре да заштити животе својих грађана, као и да мерама које предузима пружи свој пуни допринос глобалној борби са пандемијом. Уверени смо да је наше заједничко и солидарно деловање једини начин да се изборимо са пандемијом, као глобалном претњом која не признаје државне границе.

Желео бих овом приликом да поздравим јачање свих држава које доприносе стабилности међународног поретка, као и удруживања која имају за циљ обезбеђивање мира, безбедности и стабилности. Поздрављам сарадњу са државама које се залажу за поштовање принципа међународног права попут принципа територијалног суверенитета и интегритета државе, односно очувања независности држава. Дозволите ми да нагласим да веома ценимо и истински смо захвални на позицији држава чланица Организације договора о колективној безбедности на континуираној и принципијелној подршци у вези са непризнавањем једнострано проглашене независности Косова и Метохије, односно на поштовању универзалних принципа међународног права.

Поштоване колеге,

Надам се да ће ова седница Савета и тринаеста пленарна седница Парламентарне скупштине Организације договора о колективној безбедности бити успешне, а размена искустава допринети продубљивању сарадње наших парламената и држава.

Дозволите ми на крају да вам свима пожелим добро здравље и успеха у даљем раду.

Захваљујем се на пажњи”.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
петак, 22. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја