26. новембар 2020. председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић

26. новембар 2020. председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић

Четвртак, 26. новембар 2020.

Дачићу и даље стижу честитке поводом постављења за председника Народне скупштине

Ивица Дачић примио је многобројне честитке поводом избора на место председника Народне скупштине Републике Србије, а честитке и успех у раду председнику Народне скупштине пожелели су и председник представничког Дома Националне скупштине Републике Белорусије, државни саветник и министар иностраних послова Народне Републике Кине, председник Великог државног хурала Монголије, министар спољних послова Републике Азербејџан, министар спољних послова Републике Летоније, председник Ригикогуа, секретар Свете столице за односе са државама, државни саветник Републике Савез Мјанмара, директор Популационог фонда УН за Србију и представник Високог комесаријата УН за Избеглице.


Владимир Андрејченко, председник представничког Дома Националне скупштине Републике Белорусије истакао је у писму честитки Ивици Дачићу да је уверен да ће његово богато искуство државног функционера и изузетне личне особине бити кључ за успешан рад Скупштине Србије.

“Рачунам на Вашу активну подршку развоју међупарламентарне сарадње Белорусије и Србије, као и јачање пријатељских међудржавних односа и узајамно корисне сарадње”.

Државни саветник и министар иностраних послова Народне Републике Кине Ванг Ји упутио је Ивици Дачићу топле честитке на избору за председника Народне скупштине Републике Србије и пожелео му пуно нових и великих успеха на важној функцији на којој је постављен.

“Ви сте велики пријатељ кинеског народа. Дали сте велики допринос развоју кинеско-српских односа и сарадње министарства спољних послова наше две земље. У фебруару ове године, у специјалним тренуцима када се кинески народ борио против вируса Ковид 19, учинили сте посету Кини и тиме дали снажну подршку кинеској страни. Кинеска страна ће то заувек памтити. Уверен сам да ћете се на новој функцији и даље залагати за унапређење пријатељства Кине и Србије и размене и сарадње у различитим областима”.

Гомбожав Занданишатар, изразио је у име Великог државног хурала Монголије и у своје име искрене честитке поводом избора за председника Народне скупштине Републике Србије.

“Чврсто верујем да ће сарадња између законодавних органа наших народа имати суштинску улогу у јачању пријатељских односа Монголије и Србије. Биће ми драго да сарађујем са Вашом Екселенцијом како бисмо даље развијали билатералне односе и сарадњу, посебно односе и везе између наша два парламента”, истакао је Гомбожав Занданишатар.

Eдгар Ринчевич је у свом писму упућеном Ивици Дачићу рекао да му упућује изразе захвалности за успешну сарадњу коју су остварили док је вршио функцију министра спољних послова.

“Драго ми је што смо, тражећи заједничке интересе. Успели да одржавамо и даље јачамо пријатељске односе између наших двеју земаља и министарства. Желео бих да искористим ову прилику да изразим искрене честитке поводом Вашег ступања на дужност Народне скупштине Републике Србије и да Вам пожелим пуно успеха”, рекао је министар спољних послова Републике Летоније.

Председник Ригикогуа Хен Полуас је у име Ригикогуа и у своје лично име изразио искрену захвалност и пожелео Ивици Дачићу све најбоље поводом избора за председника Народне скупштине Србије.

“Овај успех је доказ Ваших претходних остварења и желим Вам пуно успеха у наставку обављања захтевних дужности које нова функција подразумева. Са задовољством констатујем да су односи између Србије и Естоније били конструктивни и снажни, тако да постоји стабилна основа за нашу сарадњу и заједничко деловање две земље у различитим областима. Уверен сам да парламентарна дипломатија игра важну улогу у решавању све захтевнијих изазова данашњице и још једном бих желео да изразим спремност да интензивирамо сарадњу између наша два законодавна тела, на нивоу парламентарних група пријатељства и појединачних посланика када се глобална борба са пандемијом Ковид 19 заврши. Користим и обу прилику, драги колега, да Вама и народу Србије пожелим добро здравље и снагу за превазилажење глобалне кризе”, истакао је Хен Полуас.

Пол Р. Галагер, секретар Свете столице за односе са државама изразио је у свом писму упућеном председнику Народне скупштине Ивици Дачићу искрену захвалност на одличној сарадњи и пријатељству, присећајући се срдачних састанака и разговора које су водили протеклих шест година што је помогло да се остваре снажнији односи између Републике Србије и Свете столице и да се препознају многе области истинске билатералне сарадње.

“Уверен сам да ћете на положају председника Народне скупштине Републике Србије, центра демократије Ваше земље, наставити свој драгоцени рад у српским институцијама. Уз најбоље жеље у Вашој новој улози као Председник Народне скупштине Републике Србије, молим Вас, Ваша екселенцијо, прихватите изразе најдубљег поштовања”, истакао је секретар Свете столице за односе са државама.

Министар спољних послова Републике Азербејџан Џејхун Бајрамов је истакао захвалност на огромном доприносу развоју успешних односа између Азербејџана и Србије током мандата Ивице Дачића као министра спољних односа

“Искористио би обу прилику да Вам захвалим на огромном доприносу развоју успешних односа између наших земаља током Вашег мандата као министра спољних послова Србије. Верујем да ће пријатељски однос између наше две земље и даље остати на највишем могућем нивоу. Такође, најискреније желим да Вам честитам на именовању за председника Народне скупштине и да Вам пожелим сваки успех у будућем раду”.

Државни саветник Републке Савез Мјанмара, Аунг Сан Си Ћи је честитао Ивици Дачићу на достигнућима које је остварио на претходним функцијама, као и на избору за важну дужност председника Народне скупштине Републике Србије.

“Са задовољством се сећам Ваше посете Мјанмару у јануару 2019. када смо се договорили да ћемо заједничким снагама постојеће пријатељство и блиску сарадњу подићи на нови ниво, у корист наша два народа. Искрено ценим труд који сте током мандата уложили како бисте очували пријатељске везе и проширили сарадњу у разним областима од заједничког интереса. Уверен сам да ће постојеће пријатељске везе и блиска сарадња између наше две земље наставити да цветају и у будућности. Драго ми је да ћете на новој функцији наставити да доприносите даљем напретку наших билатералних веза и сарадње”, рекао је у свом писму честитки Аунг Сан Су Ћи.

“Дозволите ми да Вам као директор Популационог фонда УН за Србију у име Популационог фонда УН искрено честитам на избору за председника Народне скупштине”, написао је Џон Кенеди Мосоти у писму упућеном Ивици Дачићу и истакао да Популациони фонд УН верује да је партнерство са парламентом од суштинског значаја како би се остварила подршка Програма деловања Међународне конференције за популацију и развој и Циљева одрживог развоја.

“Парламентарци су мост између народа и њихових Влада, они служе како би се залагали за права и потребе људи. Кроз усвајање и унапређење релевантних закона и политика, парламентарци помажу да се створи средина погодна за остваривање циљева Међународне конференције за популацију и развој и циљева одрживог развоја. Рад Популационог фонда УН у Републици Србији је у потпуности у складу са приоритетима Владе, део је оквира о сарадњи УН у Републици Србији за одрживи развој 2021 – 2025 и генерално њиме координише стални координатор УН. Биће ми драго да се поново сретнем са Вама сада у Вашем новом својству, као и да разговарамо о начинима на које можемо да сарађујемо у оквиру новог Програмског документа Популационог фонда за Републику Србију за период 2021 – 2025 у областима популационе динамике”.

Представник Високог комесаријата УН за Избеглице Франческа Бонели је у свом писму честитки упућеном Ивици Дачићу искрено честитала на избору за председника Народне скупштине Републике Србије и захвалила се на одличној дугогодишњој сарадњи током мандата на функцији министра спољних послова као и на заједничком раду у оквиру Глобалног форума за избеглице, где је Србија показала лидерство, визију и одговорност за избеглице.

“Високи комесаријат УН за избеглице ће наставити да лобира за јачање међународне подршке и помоћи у вези са техничком експертизом и изградњом капацитета надлежних државних органа, како би се даље унапредила заштита лица које УНХЦР збрињава у Србији. Радујем се скором сусрету и будућој сарадњи”, истакла је Франческа Бонели.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
петак, 22. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја