Четвртак, 29. октобар 2009.

Дан за одговарање на посланичка питања у вези са актуелном темом

Председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић-Дејановић је, у складу са чланом 204. и чланом 206. став 2 Пословника, одредила четвртак 29. октобар 2009. године, са почетком у 10,00 часова, као Дан за одговарање на посланичка питања у вези са актуелном темом: ''Однос Владе према уставним обавезама'', коју је предложила Посланичка група Демократска странка Србије – Војислав Коштуница.Председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић-Дејановић је, у складу са чланом 204. и чланом 206. став 2 Пословника, одредила четвртак 29. октобар 2009. године, са почетком у 10,00 часова, као Дан за одговарање на посланичка питања у вези са актуелном темом: ''Однос Владе према уставним обавезама'', коју је предложила Посланичка група Демократска странка Србије – Војислав Коштуница.

На постављена питања народних посланика одговарали су: председник Владе Републике Србије Мирко Цветковић, министарка правде Снежана Маловић, министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић, министар за дијаспору Срђан Срећковић, министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић и министар рударства и енергетике Петар Шкундрић.

Посланичка питања поставили су народни посланици: Слободан Самарџић, Владан Батић, Велимир Илић, Небојша Ранђеловић, Томислав Николић, Александар Мартиновић, Горица Мојовић, Мирослав Маркићевић, Слободан Мараш, Дејан Мировић, Владан Јеремић, Јоргованка Табаковић, Зоран Красић и Александар Чотрић.

Народни посланик Слободан Самарџић, оценио је да су прекорачени рокови за доношење Закона о утврђивању надлежности АП Војводине, а да је пре Статута Војводине усвојеног у Скупштини Војводине, требало усвојити Закон о утврђивању надлежности, Закон о финансирању АП Војводине и Закон о имовини јединица територијалне аутономије и локалне самоуправе и питао o даљим активности у овој области регулативе.

Председник Владе Републике Србије Мирко Цветковић је нагласио да Влада има врло јасан став према својим уставним обавезама које у потпуности испуњава.

Самостални посланик Владан Батић, поставио је три питања премијеру и присутним министрима. Да ли ће Влада нешто предузети ради преиспитивања пословања Агенције за приватизацију? Под којим условима ће Република Србија добити кредит од Руске Федерације? Да ли ће се градити гасовод Јужни ток?

Премијер Цветковић је подсетио народне посланике да за контролу рада Агенције за приватизацију постоје надлежни органи, пре свега буџетска инспекција, која ће сигурно извршити контролу. Он је објаснио да се у кабинету Владе посебно анализира процес приватизације и да Влада спрема посебне мере, у сарадњи са правним експертима, којима ће се утврђивати да ли је купац тј. власник несавесно употребљавао средства. На друго питање, Цветковић је обавестио народне посланике да још нису познати услови кредита са Руском Федерацијом, јер су разговори у току, и нагласио да Србија неће прихватити кредите под условима који су мање повољни од одговарајућих услова који се иначе могу добити из паралелних извора, али је додао да се ради о две врсте кредита. Министар рударства и енергетике Петар Шкундрић, одговарајући на треће питање, изразио је уверење да постоје чврсте гаранције да ће у динамици која је планирана, гасовод Јужни ток, бити реализован. Он је додао да су студије одрживости у добром делу завршене, а да је правни оквир између земаља учесница у реализацији овог пројекта сачињен. Шкундрић је истакао да се до Нове године цена гаса неће мењати, а да од наредне године постоји могућност да дође до снижења цене гаса за све потрошаче у Србији.

Председник Посланичке групе Нова Србија Велимир Илић, питао је премијера, како ће се пунити буџет наредне године с обзиром на тешкоће привреде, затим га је интересовало како се реализује уговор са ''Фијатом'' и да ли је тачно да је Србија прихватила да Косово уђе у ММФ, у замену за добијене три милијарде евра?

Премијер Мирко Цветковић је нагласио да Србија не спада у групу земаља које су претерано задужене. Јавни дуг реално није повећан, из узетих кредита ће се градити инфраструктура која остаје као трајно добро, а очекује да ће се кредити сервисирати из реалних извора.

Народни посланик Небојша Ранђеловић поставио је питање: докле се стигло са реорганизовањем правосуђа и избором пуног састава Високог савета судства?

Министарка правде Снежана Маловић је објаснила да се интензивно ради на успостављању мреже судова како би до 1. децембра, били испуњени тражени услови.

Председник Посланичке групе Напред Србијо Томислав Николић је након критике рада Владе питао колико је до сада и коме су издате дозволе за изградњу хидроелектрана.

Министар енергетике Петар Шкундрић је подсетио да за време трајања његовог мандата нису издаване нове енергетске дозволе, док раније издате дозволе којима је истекао рок нису продужене јер није урађено оно што је било планирано тим дозволама.

Заменик председника Посланичке групе Српска радикална странка Александар Мартиновић поставио је питање: које ће мере Влада Србије предузети поводом чињенице да предлог статута АП Војводине садржи читав низ одредаба које су директно супротне Уставу Републике Србије?

Мирко Цветковић, Снежана Маловић и Светозар Чиплић су подсетили народног посланика о предузетим активностима на спровођењу уставних одредби, уз оцену да поменути Предлог на садржи одредбе супротне Уставу.

Народна посланица Горица Мојовић, поставила је питање које се односи на доношење закона о јавној својини и да ли неко од министарстава обавља припремне радње за доношење овог закона, а Мирко Цветковић и

Снежана Маловић су одговорили народној посланици да с обзиром на комплексност материје очекују да ће бити у скупштинској процедури наредне године.

Народни посланик Слободан Самарџић је подсетио да је Влада Србије 11. септембра потписала споразум са Еулексом око управљања границом између Србије и Косова. Самарџић је поставио питање, да ли Влада води рачуна о границама Србије, јер Владиним учешћем у споразумима са Владом Косова, прихвата и одобрава отцепљење територије?

Премијер Цветковић је поновио да Влада веома води рачуна о границама Србије, али да линију са Косовом Влада сматра ''административном линијом'', и у том контексту су потписани сви документи, нагласивши да се линија нигде не назива ''границом''. Цветковић је поновио да Влада неће учинити ниједан корак у правцу признања независности Косова, ни директно ни индиректно.

Заменик председника Посланичке групе Нова Србија Мирослав Маркићевић поставио је питање премијеру: да ли му је познато да је директорка владине Канцеларије за придруживање ЕУ, власница једног предузећа у износу од 25 одсто, које послује са јавним предузећима?

Премијер Цветковић је указао народном посланику Маркићевићу да је поставио неодређено питање, а уколико се према његовим сазнањима ради о сукобу интереса, да се обрати одговарајућим институцијама и надлежним органима.

Народни посланик Слободан Мараш поставио је више питања: у вези с продајом НИС-а и конкретним финансијским трансакцијама у вези с тим предузећем, а премијер Цветковић је подсетио да је пре него што је извршена продаја НИС-а, Парламент ратификовао Споразум о сарадњи између Србије и Руске Федерације на основу којег су реализоване поједине фазе овог посла.

Народни посланик Дејан Мировић, поставио је питање премијеру да ли је у преговорима са ММФ-ом разматрана могућност да се додатно опорезују стране банке и монополисти на домаћем тржишту, као што је компанија ''Делта''?

Премијер Цветковић је поновио да су разговори са ММФ-ом у току и да су преговорима обухваћена три сегмента. Један сегмент је буџет за 2009. годину, други је буџет за 2010. годину и трећи сегмент је одржива фискална политика у средњорочном периоду. Када је реч о буџету за 2009. годину, ту су ставови усаглашени пре два месеца. Договори око буџета за 2010. годину се тренутно усаглашавају и изразио наду да ће током данашњег дана бити усаглашени, док ће почетком наредне недеље започети разговори о остварљивој и одрживој политици на средњи рок.

Народни посланик Владан Јеремић је поставио питање у вези коришћења средстава буџета Града Београда, илуструјући то конкретним примером и добио одговор да питање није постављено надлежном органу.

Народна посланица Јоргованка Табаковић поставила је питање: да ли Влада намерава или је већ предузела неопходне активности да примени члан 137. Устава, којим ће довести у склад Закон о јавним агенцијама са Уставом, а реч је о могућности да се јавна овлашћења повере одговарајућим органима.

Министар Милан Марковић је напоменуо да поменути закон није у нескладу са Уставом, и предложио да се конкретан одговор достави народној посланици у писаној форми од стране конкретног органа.

Народни посланик Александар Мартиновић, је упозорио да Скупштина Војводине више не може да врши правно-техничку редакцију текста Предлога статута Војводине, те да ли ће Влада Србије немо да посматра шта се дешава на територији АП Војводине или ће да реагује?

Министарка Маловић је истакла да су могуће допуне правно-техничке природе док се Предлог закона не нађе на дневном реду Скупштине. Александра Мартиновића је такође, интересовало шта ће Влада Србије урадити поводом чињенице да су органи АП Војводине почели да примењују Предлог статута Војводине, иако процедура његовог усвајања и доношења није завршена, што је илустровао конкретним примером оснивања институције, које је предвиђена Предлогом.

Народни посланик Александар Чотрић поставио је питање Влади: када ће почети да се примењује Закон о правима бораца војних инвалида и чланова њихових породица, који је Скупштина усвојила 24. децембра 2004. године?

Народни посланик Зоран Красић питао је Владу да ли се до краја године планира ребаланс буџета за 2009. годину, као и да ли се планира да се до краја године усвоји буџет за наредну годину?

Министарка Маловић је рекла да је свим министарствима од стране Министарства финансија упућен захтев да ураде пројекцију буџета из области за које су надлежни и одговорни, нагласивши да је Министарство правде доставило своју пројекцију.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
четвртак, 2. април
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја