Четвртак, 23. април 2009.

Дан за одговарање на посланичка питања

Председница Народне скупштине Републике Србије проф. др Славица Ђукић-Дејановић одредила је четвртак, 23. април 2009. године, са почетком у 10 часова, као Дан за одговарање на посланичка питања у вези са актуелним темама: “Економска политика (нови порези, смањење обима финансирања локалних самоуправа итд.Председница Народне скупштине Републике Србије проф. др Славица Ђукић-Дејановић одредила је четвртак, 23. април 2009. године, са почетком у 10 часова, као Дан за одговарање на посланичка питања у вези са актуелним темама: “Економска политика (нови порези, смањење обима финансирања локалних самоуправа итд.) коју ће Влада Републике Србије водити на захтев Међународног монетарног фонда по основу договора о новом кредитном аранжману који ће трајати до маја 2011. године, коју је предложила Посланичка група Напред Србијо и “Законитост распуштања Скупштине општине Земун и образовања привременог органа Градске општине Земун”, коју је предложила Посланичка група Српске радикалне странке .

Седници су присуствовали председник Владе Мирко Цветковић, потпредседник Владе Божидар Ђелић, министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић и министарка финансија Диана Драгутиновић.

На почетку рада, овлашћени представници посланичких група, народни посланици Јоргованка Табаковић, Драган Шормаз, Марина Рагуш, Константин Арсеновић и Александра Јанковић искористили су право на основу члана 235. Пословника да траже обавештење или објашњење од надлежних органа или организација.

Народни посланици су минутом ћутања одали пошту погинулим радницима РТС-а у бомбардовању 1999. године

Питања су постављали народни посланици: Томислав Николић, председник Посланичке групе Напред Србијо, која је предлагач актуелне теме о економској политици, Марина Рагуш, представница Посланичке групе СРС, Александра Јанковић, представница Посланичке групе НС, Зоран Николић, представник Посланичке групе ДСС - Војислав Коштуница, и Злата Ђерић, народна посланица, која се пријавила за реч.

На постављена питања о аранжману Србије са ММФ-ом и планираном дефициту у буџету одговорио је председник Владе Мирко Цветковић. Он је прецизирао да је за финансирање буџетског дефицита потребно обезбедити 900 милиона евра, а за отплату рата кредита 500 милиона евра. Премијер је истакао да развијене земље које имају акумулиране резерве од раније или имају веће могућности за додатно задуживање могу себи да дозволе веће буџетска дефиците, док буџетски дефицит Србије од три одсто бруто домаћег производа одражава њенњ могућности задуживања.

На питање посланика на којој седници Владе је усвојена платформа за преговоре са ММФ-ом о кредитном аранжману од три милијарде евра, Цветковић је одговорио да је платформа усвојена на Влади прошле недеље и додао да се очекује да ММФ након усвајања ребаланса буџета, 11. маја донесе одклуку о закључењу аранжмана са Србијом.

Министарка финансија Диана Драгутиновић је напоменула да буџетски дефицит од три одсто није Србији наметнуо Међународни монетарни фонд, већ је резултат договора, као и чињенице да Србија већ има превисоку јавну потрошњу.

У вези са другом темом која се односила на распуштање Скупштине општине Земун, народна посланица Марина Рагуш је изразила разочарење што се о овој теми прича у присуству само једног посланика СРС, пошто су 52 посланика удаљени са редовног заседања. По њеном мишљењу, непримерено је да се о оцени одлуке о распуштању Скупштине општине Земун расправља без присуства народних посланика Српске радикалне странке.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић је рекао да Влада и Министарство немају никаквог основа да се мешају у актуелни спор око распуштања Скупштине општине Земун и да је то у надлежности Уставног суда Србије.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
четвртак, 2. април
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја