25. октобар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић на Европској конференцији председника парламената у Стразбуру

25. октобар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић на Европској конференцији председника парламената у Стразбуру

Петак, 25. октобар 2019.

Гојковић у Стразбуру учестовала у дебати „Жене у политици и у јавном дискурсу“

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, другог дана Европске конференције председника парламената у Стразбуру, учествовала је у дебати „Жене у политици и у јавном дискурсу“.


„Ми као председници парламената морамо да пошаљемо снажну и јасну поруку да без жена и нашег потенцијала, знања и креативности не може бити ни боље будућности у било ком сегменту сваког појединачног друштва и читавог европског континента. Истовремено, дубоко верујем да и ми жене које се бавимо политиком морамо више да развијамо солидарност међу нама да бисмо биле добар узор свим оним женама које су нас бирале“, поручила је Гојковић.

Гојковић је нагласила да је посебно значајно што је у оквиру Европске конференције председника парламената важан сегмент посвећен питању родне равноправности и то говору мржње према женама у политици. Председница Скупштине Србије је напоменула да се, када се говори о родној равноправности, усредсређујемо на важна питања борбе против насиља над женама, економске независности, политичке заступљености, а неретко се дешава да говор мржње остане по страни и додала да је, зато, кампања Савета Европе „Не у мом парламенту“, изузетно значајна, како би се у парламентима на читавом европском континенту указало на важност све већег фокусирања на говор мржње са којима се жене политичарке сусрећу.

Гојковић је навела да данас у Скупштини Србије има 94 народне посланице, што је 37.6 одсто процената жена, а жене се налазе на челу значајног броја радних тела и парламентарних делегација.

„То ми чини велико задовољство, јер у време када сам почела да се бавим политиком почетком 90-их година, била сам једна од 10 жена у Парламенту“, рекла је Гојковић и напоменула да је такође била и прва жена градоначелница Новог Сада, која је изабрана на непосредним изборима.

Говорећи о препрекама и изазовима који се налазе пред женама политичаркама и парламентаркама, Гојковић је рекла да се као председница Народне скупштине и сама суочавала са некима од њих, као и да ту, пре свега, мисли на предрасуде према женама у политици и чињеницу да је неретко била мета мизогених коментара и непримерених увреда. Гојковић је указала да се, као и многе жене које се баве јавним послом, суочавала са тиме да је медији третирају на другачији начин него мушкарце који се баве политиком, да се више баве физичким изгледом, тиме шта сте обукли, него тиме шта ви радите и шта су ваши резултати.

„Међутим, као жени политичарки, поред подршке моје странке, највише ми значи подршка обичних жена. То ми даје снагу да наставим да се бавим овим послом. То је важно зато што смо ми у политици њихов глас, ми смо те које треба да дају пример да нема одустајања колико год да је тешко у неким ситуацијама, јер само тако можемо заједно да радимо на изградњи друштва у коме ћемо сви бити потпуно једнаки и равноправни“, поручила је Гојковић.

Гојковић је изразила задовољство јер је у Србији остварен значајан помак и срушени многи „табуи“ и нагласила да се ти резултати препознају како у већој заступљености жена, будући да су жене данас на многим важним, руководећим функцијама у држави, тако и у већој видљивости и осетљивости друштва за проблеме са којима се жене суочавају. Гојковић је напоменула да су жене у Србији данас на челу Владе, Скупштине, Народне банке Србије, Уставног суда Србије, да се налазе и на челу Републичког јавног тужилаштва и Тужилаштва за ратне злочине, а обављају и многе друге одговорне послове.

„Али ту не смемо да се зауставимо. Пред нама је доношење новог, још модернијег закона о родној равноправности“, истакла је Гојковић, и додала да нови закон о родној равноправности види и као додатну прилику да се направи још један корак напред у побољшању положаја жена и спречавању дискриминације у свим областима, укључујући и медијске садржаје, који не би смели да подстичу родну дискриминацију, предрасуде и стереотипе према женама.

Европска конференција председника парламената у Стразбуру, поводом 70 година постојања Савета Европе, окупила је више од 40 председника и потпредседника парламената, као и председника међународних парламентарних организација. Председници парламената су, поред питања жена у политици, разматрали и теме „Наш заједнички европски дом: наредних 70 година“ и спровођење Агенде 2030 Уједињених нација и циљева одрживог развоја.

У делегацији Народне скупштине је и шеф сталне делегације Скупштине Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе Александра Томић.

Видео (1)

Петак, 25. октобар 2019. | обраћање председнице Народне скупштине Маје Гојковић на Европској конференцији председника парламената у Стразбуру, на тему: Жене у политици и у јавном дискурсу 25.10.2019. (©Council of Europe)Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
субота, 4. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја