24. октобар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са председником француског Сената Жераром Ларшером

24. октобар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са председником француског Сената Жераром Ларшером

Четвртак, 24. октобар 2019.

Гојковић у Стразбуру са председником Сената Француске Жераром Ларшером

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, која учествује на Европској конференцији председника парламената „Наш заједнички европски дом: наредних 70 година“ у Стразбуру, поводом 70 година постојања Савета Европе, састала се данас са председником француског Сената Жераром Ларшером.


Гојковић је нагласила да Србија и Француска имају традиционално пријатељске и добре односе кроз историју, да су биле савезнице у два светска рата, као и да се ти односи развијају и продубљују посетом председника Француске Емануела Макрона Србији и то у години када се обележава 180 година дипломатских односа две земље.

Председник Сената Жерар Ларшер је такође указао да Србија и Француска имају традиционалне односе који су потврђени током посете председника Француске Макрона Србији и истакао значај сарадње у бројним областима.

Ларшер је прихватио позив да дође у посету Србији и указао да ће то бити прилика за јачање међупарламентарне сарадње на свим нивоима, као и даљих разговора о евроинтеграцијама Србије и другим актуелним питањима.

Гојковић је изразила задовољство због предстојеће посете председника Сената Француске Србије истичући да ће бити важна прилика за продубљивање сарадње, посебно имајући у виду да није било посете на нивоу председника парламената од 1985. године.

Гојковић и Ларшер су разговарали и о питању евроинтеграција Србије и региона, а Гојковић је указала да Србија не одустаје од свог стратешког опредељења да постане чланица Европске уније, као и да наша земља вредно ради на усаглашавању са европском регулативом и достизању стандарда ЕУ, јер је Србија европска земља и дели исте вредности.

Гојковић је Ларшера упознала са ситуацијом на Косову и Метохији, подсетила на једностране акте Приштине и указала да су још увек на снази таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ, те да Приштина очигледно није спремна на дијалог и конструктиван став.

Гојковић је Ларшера упознала и са мерама које су предузете након извештаја ЕК о напретку у циљу унапређења рада Народне скупштине и указала на спремност да се додатно унапреди амбијент у контексту предстојећих избора у оквиру међустраначког дијалога који се води уз посредовање Европског парламента.

Гојковић и Ларшер су разговарали и о значају економске сарадње и поздравили чињеницу да у Србији послује 100 француских предузећа, а Гојковић је подсетила на важност сарадње са француском компанијом која је преузела управљање београдским аеродромом „Никола Тесла".Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
субота, 4. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја