18. новембар 2019. Гојковић у Женеви на састанку Припремног одбора Интерпарламентарне уније

18. новембар 2019. Гојковић у Женеви на састанку Припремног одбора Интерпарламентарне уније

Понедељак, 18. новембар 2019.

Гојковић у Женеви на састанку Припремног одбора Интерпарламентарне уније

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић учествује данас на састанку Припремног одбора председника парламената Интерпарламентарне уније у Женеви, уочи одржавања Пете светске конференције председника парламената 2020. године.


Председници парламената размотрили су предложене теме примљене од парламената чланица и донели одлуку да главна тема Пете светске конференције 2020. године буде „Парламентарне нове акције за мултилатерализам у циљу постизања мира и одрживог развоја за људе и нашу планету.“

Гојковић је истакла да је за бројне актере у међународној заједници, као и за Републику Србију, изузетно важно што значај мултилатерализма расте, да се све већи број земаља осећа све слободније и све независније да доносе одлуке у складу са својим интересима.

„Мултилатерализам представља прави одговор на растућу међузависност и комплексност савремених међународних односа. У том смислу, даље јачање мултилатералних механизама представља најчвршћи основ за превазилажење текућих изазова и додатних ризика за глобални мир и стабилност“, нагласила је Гојковић.

Председница Скупштине Србије је указала да је свет суочен са убрзаним променама и озбиљним изазовима који се у континуитету умножавају, као и да истовремени сукоби у свету, последице светске економске кризе, климатске промене, хуманитарне и мигрантске кризе, тероризам, пораст транснационалног криминала, представљају додатне изазове за глобалну заједницу.

Гојковић је упозорила да се у савременом свету, често инструменти међународног права не примењују и чак и крше унилатералним акцијама, као и да такве поступке не могу да појединачно спрече ни парламенти, а ни појединачне међународне организације које се старају о поштовању и примени међународних конвенција.

„Све ово води угрожавању достигнутих међународних норми, стабилности и мира“, указала је Гојковић и додала да актуелна дешавања на глобалној политичкој сцени указују на потребу додатног јачања ефикасног мултилатерализма и сарадње свих релевантних актера како би се избегла штетност једностраног деловања.

Гојковић је рекла да је најбољи пут за превазилажење бројних и озбиљних глобалних изазова у јачању конкретних облика међународне сарадње, кроз дељење заједничког просперитета и могућности које доноси технолошка револуција, јачање трговине и економске сарадње, а не само у декларативном залагању за заједничке вредности мултилатерализма.

Председница Скупштине Србије је изабрана за члана Припремног одбора октобра 2018. године.

У припремном комитету су и председници парламената Алжира, Аустрије, Белорусије, Чада, Кипра, Еквадора, Кувајта, Мексика, Парагваја, Молдавије, Тонга и Уганде.

На састанку у Женеви учествоваће и председница Интерпарламентарне уније Габријела Куевас Барон и генерални секретар Мартин Чунгонг.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
субота, 19. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја