4. новембар 2019. Председница Народне скупштине на Састанку председника парламената Југоисточне Европе и Вишеградске групе o проширењу ЕУ

4. новембар 2019. Председница Народне скупштине на Састанку председника парламената Југоисточне Европе и Вишеградске групе o проширењу ЕУ

Понедељак, 4. новембар 2019.

Гојковић у Будимпешти на Састанку председника парламената Југоисточне Европе и Вишеградске групе o проширењу ЕУ

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић учествује данас на 9. Састанку председника парламената Југоисточне Европе и Вишеградске групе o проширењу ЕУ у Будимпешти, који је отворио председник Владе Републике Мађарске Виктор Орбан, а на састанку је усвојена Изјава о проширењу Европске уније, којом се, између осталог, истиче потреба да се процес приступања земаља које су већ у фази преговора учини динамичнијим.


Гојковић је, обраћајући се на састанку председника парламената, истакла да само са Западним Балканом као њеним интегралним делом, Европска унија може бити јединствена и комплетна.

Председница Скупштине Србије је нагласила да, упркос изазовима са којима се Унија суочава, наставак политике проширења не сме бити доведен у питање.

„У суочавању са изазовима споља и унутар ЕУ, у националним политикама, реформским процесима и ефектима глобализације, неопходна је додатна посвећеност и упорност у спровођењу циљева који су у заједничком интересу, као што проширење несумњиво јесте. Само на овој основи Европска унија може да настави да буде заједница заснована на вредностима“, нагласила је Гојковић.

Гојковић је истакла да тема скупа о будућности проширења Европске уније представља једну од најактуелнијих тема данас и подсетила да је наш регион већ дуго укључен у процесе евроинтеграција, који су важни за спровођење реформи, за стабилност и сарадњу, као и да политика проширења представља једну од најуспешнијих политика ЕУ.

„Ти процеси су важан оквир у коме ми као регион посматрамо нашу заједничку будућност. Могло би се рећи и да од будућности процеса проширења у великој мери зависи како ће изгледати будућност региона, као и будућност Европске уније“, рекла је Гојковић.

Гојковић је рекла да смо сведоци застоја у политици проширења, у светлу недавног неотпочињања процеса преговарања о чланству за Северну Македонију и Албанију, и опадања динамике процеса отварања преговарачких поглавља у преговорима са Србијом.

„Због свега овог постоји реално незадовољство наших грађана и влада, посебно имајући у виду да Србија спроводи веома захтевне реформе и активно учествује и даје свој допринос решавању изазова са којима се Европска унија суочава, као рецимо у случају залагања Србије у решавању мигрантске кризе“, рекла је Гојковић.

Гојковић је истакла да је наставак процеса проширења од великог значаја не само за државе које теже прикључењу, већ и за саму Европску унију и да би убрзавање динамике процеса евроинтеграција показало снагу ЕУ, упркос постојећим изазовима и афирмисало би значај који ЕУ има на међународној сцени.

Гојковић је захвалила на подршци држава суседних региона Европе, које су чланице Европске уније политици проширења.

„Због тoга поздрављамо конкретну подршку перспективама проширења за Западни Балкан, које долазе од држава Вишеградске четворке. Као суседи, упућени сте у нашу посвећеност реформским процесима и наш допринос“, истакла је Гојковић и захвалила Мађарској на организацији данашњег састанка.

Гојковић је истакла да постављени циљ, чланства кандидата са Западног Балкана у Европскoj унији мора бити достижан за оне који су привржени и активно раде на регионалној стабилности, који доследно спроводе реформе и усклађују законодавство са правом Европске уније.

Девети састанак председника парламената земаља Југоисточне Европе и Вишеградске групе завршен је доношењем Изјаве о проширењу Европске уније у којој се, између осталог, истиче да је политика проширења једна од најуспешнијих политика ЕУ и да Европска унија треба да остане отворена према оним земљама које деле заједничке вредности које су у срцу ЕУ и које су вољне да се прилагоде њеним стандардима. Стога, ова политика, која нажалост делује да је успорила темпо након последњег састанка Европског савета, мора бити ојачана.

Председници парламената Југоисточне Европе и Вишеградске групе изражавају наду да ће заједнички напори држава чланица ЕУ, институција ЕУ и земаља које теже чланству довести до проширења Уније у предстојећим годинама.

Председници парламената наглашавају да приступање држава Југоисточне Европе Европској унији не само да има утицај на безбедност, стабилност и просперитет овог региона, већ и читавог континента.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
среда, 12. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја