18. децембар 2019. Потписивање Меморандума о разумевању између Народне скупштине Републике Србије и Народне скупштине Републике Кореје

18. децембар 2019. Потписивање Меморандума о разумевању између Народне скупштине Републике Србије и Народне скупштине Републике Кореје

Среда, 18. децембар 2019.

Гојковић се састала са председником Парламента Републике Кореје, потписан Меморандум о разумевању

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са председником Народне скупштине Републике Кореје Хи Санг Муном, на чији позив борави у званичној посети Републици Кореји, са којим је разговарала о јачању парламентарне сарадње и укупних односа две државе, посебно у области економије и инвестиција.


Гојковић и Хи Санг Мун су након састанка потписали Меморандум о разумевању између Народне скупштине Републике Србије и Народне скупштине Републике Кореје, чиме ће сарадња добити нови, институционализовани облик и сагласили се да ће Меморандум подстаћи јачање укупне парламентарне сарадње, на нивоу радних тела и додатно унапредити досадашњу континуирану сарадњу посланичких група пријатељства.

Гојковић је истакла да посета делегације Скупштине Србије има историјски карактер као прва парламентарна посета на овом нивоу Републици Кореји, а да додатан значај даје чињеница да се одвија у години када две земље обележавају 30 година од успостављања дипломатских односа.

Мун је истакао да се односи две државе и међусобно разумевање унапређује и нагласио да је Србија веома важна и значајна држава, и да има велики потенцијал развоја и велике могућности. Председник Парламента Републике Кореје је указао да високо цени сарадњу у области е- управе и е-учионица, и указао на значај размене искуства и знања.

Гојковић је нагласила да су две државе, током ових тридесет година развијале пријатељство и са успехом сарађивале у бројним областима и такође указала да су две земље спремне да даље унапређују односе у области економије, е-управе, дигитализације, здравства, као и у области образовања и културе.

Гојковић је председника Народне скупштине Републике Кореје упознала са актуелном ситуацијом на Косову и Метохији, и указала да Србија цени став Републике Кореје да подржава дијалог Београда и Приштине, додајући да се само дијалогом може доћи до компромисног и одрживог решења.

Мун је захвалио на подршци на денуклеаризацији на корејском полуострву, указујући да је једини пут за денуклеаризацију разговор и дијалог.

Гојковић и Хи Санг Мун су разговарали о унапређењу економске сарадње, а Мун је напоменуо да константно расте трговинска размена између две земље, као и да се број корејских компанија које послују у Србији повећава.

Гојковић је навела да је добро што компаније из Републике Кореје показују интерес да прошире своје пословање у Србији, да то потврђује да су задовољни пословним окружењем и економском политиком Србије, која привлачи стране инвестиције. Гојковић је напоменула да је Србија прва држава у нашем региону по привлачењу страних инвестиција, и изразила уверење да ће све више корејских компанија наћи интерес да улаже у Србију и подсетила да фабрике из Јужне Кореје запошљавају више од 6.500 радника, те указала на значај до сада реализованих инвестиција у Србији, као што су компаније „Јура“ и „ЛС“.

Гојковић и Хи Санг Мун су поздравили сарадњу у домену образовања, као и у области културе и истакли су значај сарадње међу универзитетима на плану учења српског језика у Републици Кореји и корејског у Републици Србији, као и сарадње између музеја две земље.

Председници два парламента истакли су да постоји велики простор за унапређење сарадње у области туризма, посебно имајући у виду повећано интересовање грађана Републике Кореје за путовање у наш регион.

Гојковић је захвалила на учешћу корејске делегације на 141. скупштини ИПУ у Београду, коју је предводио Хи Санг Мун.

Гојковић се претходно састала са председником Извршног одбора Компаније „Јура“ Охм Дае Јеолом, са којим је разговарала о економској сарадњи и улагањима у Србији, а посетила је и студио компаније Хјундаји.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
четвртак, 28. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја