30. август 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић и председница Националног комитета Свекинеске народне политичке консултативне конференције Народне Републике Кине Ли Бин

30. август 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић и председница Националног комитета Свекинеске народне политичке консултативне конференције Народне Републике Кине Ли Бин

Петак, 30. август 2019.

Гојковић се састала са потпредседницом Националног комитета Свекинеске народне политичке консултативне конференције

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са потпредседницом Националног комитета Свекинеске народне политичке консултативне конференције Народне Републике Кине Ли Бин, која борави у званичној посети Србији.


Гојковић и Ли су разговарале о даљем развоју парламентарне и укупне сарадње између Србије и Народне Републике Кине, оцењујући да и ова посета представља још једну потврду спремности две земље да развијају свеобухватну стратешку сарадњу и традиционално пријатељство.

Гојковић је нагласила да политичке односе две земље одликује висок степен разумевања, поверење и међусобне подршке у најважнијим питањима за две земље и указала да су односи Србије и НР Кине достигли највишу тачку развоја у историји, захваљујући интензивној комуникацији председника Александра Вучића и Си Ђинпинга.

Гојковић и Ли су нагласиле да сарадња парламентарних институција представља важан сегмент даљег продубљивања и обогаћивања свеобухватног стратешког партнерства Србије и Кине. Гојковић је напоменула да је посебно значајно потписивање Меморандума о сарадњи између Скупштине Србије и Свекинеског народног конгреса, као и Протокола о формирању заједничке парламентарне комисије, као највишег облика парламентарне сарадње, која има изузетно садржајне и редовне састанке.

Ли је истакла да ће НР Кина наставити рад на продубљивању пријатељства и сарадње указујући да је оцена да између две земље постоји челично пријатељство, засновано на историји и традицији, тачан опис односа Србије и Кине.

Ли је напоменула и да је последњих неколико година сарадња Кине и Србије узнапредовала у области економије и инфраструктуре, посебно имајући у виду пројекте изградње брзе пруге Београд-Будимпешта, моста Земун-Борча, аутопута, ТЕ Костолац, као и железаре у Смедереву.

Ли је истакла да Србија има активну улогу у иницијативи „Појас и пут“, а активно учествује и игра једну од водећих улога у формату сарадње Кине-ЦИЕС, што је у обостраном интересу обе државе.

Ли је навела да цени улогу Скупштине Србије која је дала важан допринос развоју укупних односа, те изразила уверење да ће Парламент Србије наставити да пружа повољну законску климу за привлачење кинеских инвестиција.

Ли је као добар пример сарадње указала на одлуку о укидању виза кинеским грађанима, што је допринело убрзаном развоју туризма између две земље, о чему сведоче подаци да је прошле године у Србији било 100.000 туриста из Кине, а у години пре укидања виза 20.000.

Гојковић је истакла да је Скупштина Србије потпуно спремна да настави да даје активну подршку свеобухватној сарадњи на свим нивоима, како би омогућила остварење пројеката који договоре два председника и владе.

Гојковић је напоменула да је сарадња у економији и инфраструктури изузетно значајна и истакла да је изградња аутопута „Милош велики“, још један трајни доказ нашег великог челичног пријатељства.

Гојковић и Ли су разговарале и о могућности сарадње у области родне равноправности, као и на мултилатералном нивоу, а председница Скупштине Србије је нагласила да ће у Београду, од 13. до 17. октобра бити одржана 141. скупштина Интерпарламентарне уније и изразила очекивање да ће кинеска делегација бити представљена на највишем нивоу.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
среда, 12. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја