3. децембар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић у разговору са министром спољних послова Словеније Миром Церaром

3. децембар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић у разговору са министром спољних послова Словеније Миром Церaром

Уторак, 3. децембар 2019.

Гојковић се састала са министром спољних послова Словеније

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са министром спољних послова Словеније Миром Церaром, који борави у званичној посети Републици Србији, са којим је разговарала о унапређењу билатералне сарадње, као и процесу евроинтеграција.


Гојковић је истакла да између Србије и Словеније постоји највиши степен разумевања и сарадње који је остварен у протеклом периоду и да две државе добро сарађују на свим нивоима.

Гојковић је нагласила да је парламентарна сарадња веома развијена и да односи два парламента дају велики допринос укупним билатералним односима Србије и Словеније, и у том контексту је напоменула значај потписивање Меморандума о сарадњи два парламента током њене посете Словенији, што је подстакло сарадњу одбора и посланичких група пријатељства. Гојковић је напоменула да о добрим међупарламентарним односима сведочи и чињеница да су се председници два парламента сусрели седам пута у року од годину дана. Министар спољних послова Словеније се сагласио о значају парламентарне сарадње и поздравио развој добрих парламентарних односа.

Гојковић је истакла да је Србија захвална Словенији на подршци политици проширења, која је значајна не само за наше просторе већ и за ЕУ, којој регион Западног Балкана тежи, а Церaр је истакао да ће Словенија наставити да пружа подршку Србији по питању евроинтеграција, као и развојну и техничку помоћ.

Церaр је указао да две земље развијају веома добре привредне односе, и да ће предстојећа заједничка седница две владе у децембру ове године бити прилика за додатно унапређење, и указао да је робна размена између две земље достигла ниво од 1,5 милијарди евра.

Церар је честитао на доброј организацији 141. заседања Интерпарламентарне уније, која је у октобру одржана у Београду, и која је окупила 149 земаља, а Гојковић је изразила задовољство што је председник Државног збора Дејан Жидан лично предводио делегацију на заседању ИПУ.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 17. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја