17. мај 2019. Председница Народне скупштине са делегацијом Парламента Републике Кореје

17. мај 2019. Председница Народне скупштине са делегацијом Парламента Републике Кореје

Петак, 17. мај 2019.

Гојковић се састала са делегацијом Парламента Републике Кореје

Председница Народна скупштина Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са делегацијом Парламентарне групе пријатељства са Србијом у Парламенту Републике Кореје, коју предводи председник ПГП Ђонгу Ли.


На састанку је истакнуто да су билатерални односи две државе традиционално добри и пријатељски, а ова година је посебно важна за развој сарадње будући да се обележава 30 година од успостављања дипломатских односа, што представља одличну прилику за интензивирање сусрета.

Гојковић је напоменула да је Скупштина Србије спремна да учествујe у обележавању овог важног јубилеја и да пружи додатни допринос унапређењу односа. Председница Скупштине Србије је указала да има простора за унапређење међупарламентарне сарадње како на нивоу радних тела и то у области спољних послова, економије, пољопривреде, културе, просвете, туризма, спорта, животне средине, тако и на нивоу посланичких група пријатељства и сталних делегација у међународним парламентарним организацијама.

Председник Посланичке групе пријатељства са Србијом у Парламенту Републике Кореје Ђонгу Ли рекао је да је значајно да две земље проширују сарадњу у свим областима не само на политичком и економском нивоу.

Председник групе пријатељства је истакао да је упознат са развојем привреде у Србији и са предностима улагања, као и да Кореја подржава потпуно стратегију Србије за развој економије.

Гојковић је истакла да постоје велике могућности за економску сарадњу и да је Србија спремна на даље ширење пословних веза, као и да је отворена за нова улагања јужнокорејских компанија.

На састанку је наглашен значај развоја сарадње и на пољу туризма и културе, а Гојковић је указала да је Србија заинтересована за представљање својих туристичких потенцијала грађанима Републике Кореје, те истакла значај културних манифестација, као што је била манифестација „Дани корејске културе у Србији“.

Гојковић је напоменула да ће Београд бити домаћин 141. скупштине ИПУ 13-17. октобра 2019. године, као и да очекује да корејска делегација буде представљена на највишем нивоу и навела да би било значајно да се у години јубилеја од успостављања односа реализује посета председника Парламената Републике Кореје Србији.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6