9. мај 2019. Председница Народне скупштине са представницима Савета Федерације Федералне скупштине Руске Федерације

9. мај 2019. Председница Народне скупштине са представницима Савета Федерације Федералне скупштине Руске Федерације

Четвртак, 9. мај 2019.

Гојковић се састала са Косачeвoм и Рјазанским

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са председником Одбора за спољне послове Савета Федерације Федералне скупштине Руске Федерације Константином Косачевoм, и председником Групе пријатељства са Србију у Савету Федерације Валеријем Рјазанским, који у Београду бораве у оквиру обележавања 74. годишњице победе над фашизмом и нацизмом у Другом светском рату и одржавања манифестације „Бесмртни пук“.


Гојковић је честитала 9. мај Дан победе и истакла да данашњи дан, као и многи други значајни датуми у односима две државе, додатно јачају везе Србије и Русије и два народа. Гојковић је напоменула да је Србија увек била на правој страни, да је дале огромне жртве у борби против фашизма и нацизма, за слободу Србије и Европе, и указала да се не сме дозволити ревизија историје како се таква страдања не би поновила.

Косачев је истакао да је Дан победе изузетно значајан празник имајући у виду да је захваљујући победи над нацизмом човечанство добило могућност да се развија слободно и да има добре међународне односе, засноване на повељи УН, те указао на значај очувања међународног права и поштовања резолуција СБ УН у савременом тренутку.

„Народи Србије и Русије су победници у Другом светском рату. Данас смо овде јер желимо да будемо заједно са блиским и пријатељским српским народом и да прославимо Дан победе“, рекао је Косачeв.

Гојковић је напоменула да су односи Србије и Русије, засновани на традиционалном пријатељству и историјској блискости, данас развијају на свим пољима, а последњих неколико година додатно су интензивирани сусрети званичника на свим нивоима и указала да је посебан значај билатералним односима дала посета председника Владимира Путина.

Гојковић је рекла да је Србија захвална Русији што никада није гласала против интереса Србије, као и на разумевању и подршци по питању Косова и Метохије и указала на радикализацију потеза Приштине, о чему сведочи и кршење правила слободне трговине увођењем такси од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ, као и доношење одлука о формирању тзв. „војске Косова“.

Гојковић је поновила јасан став Србије да никада неће увести санкције против Русије, као и да у међународним парламентарним форумима неће гласати против интереса руске делегације.

Гојковић и Косачeв су истакли да је међупарламентарна сарадња, која је изузетно добра и развијена, важан сегмент укупних односа две државе и сагласили се о значају даље сарадње на свим парламентарним нивоима, као и сталних делегација, посебно у Интерпарламентарној унији, ПС Савету Европе и другим међународним парламентарним организацијама.

Гојковић и Косачeв су указали на значај одржавања 141. заседања Интерпарламентарне уније у Београду од 13 до 17. октобра ове године, а Гојковић је навела да очекује учешће руске делегације на највишем нивоу.

Косачев је напоменуо да је Савет Федерације донео „Изјаву о двадесетогодишњици почетка војне операције НАТО-а против СРЈ“, и позвао, како је рекао, земље НАТО савеза да признају да је то била трагична грешка, и гора од злочина.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31