2. октобар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић и председник Представничког дома Парламента Чешке Републике Радек Вондрачек

2. октобар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић и председник Представничког дома Парламента Чешке Републике Радек Вондрачек

Среда, 2. октобар 2019.

Гојковић се састала са Вондрачеком

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са председником Представничког дома Парламента Чешке Републике Радеком Вондрачеком, који борави у дводневној званичној посети Републици Србији, на позив председнице Парламента Србије.


Гојковић и Вондрачек су истакли да су билатерални односи традиционално добри, као и да две државе и два народа веже пријатељство и сарадња дужа од 100 година, а да данас постоји интензиван дијалог на свим нивоима заснован на тој блискости. Указали су да недавна посета председника Чешке Милоша Земана Србији, као и предстојеће учешће председника Србије Александра Вучића у оквиру састанка Вишеградске групе потврђује опредељеност две државе да додатно учврсте односе.

Гојковић и Вондрачек су изразили спремност за јачање парламентарних веза и указали на чињеницу да је у кратком времену након посете председнице Скупштине Србије Чешкој дошло до узвратне посете, што потврђује заједничку посвећеност да се интензивира парламентарна сарадња.

Гојковић и Вондрачек су се сагласили да посебно има простора за сарадњу на нивоу радних тела, не само у области спољних и европских послова, већ и пољопривреде, привреде, заштите животне средине, културе, као и посланичких група пријатељства.

Гојковић је истакла важност продубљивања сарадње сталних делегација у међународним парламентарним организацијама, посебно у оквиру Интерпарламентарне уније. Истакла је да је предстојеће 141. заседање Интерпарламентарне уније у Београду 13–17. октобра, на коме очекујемо и делегацију Парламента Чешке, прилика за додатан развој парламентарне сарадње и дијалога, посебно имајући у виду да се обележава 130 година постојања ове међународне парламентарне организације.

Гојковић и Вондрачек су разговарали о могућности да у оквиру састанака Вишеградске групе на парламентарном нивоу, учествује и Србија, а Вондрачек је указао да Чешка Србију сматра природним партнером.

Гојковић је захвалила Вондрачеку на активној, искреној и континуираној подршци Чешке и Вишеградске групе европским интеграцијама Србије, а председници два парламента су се сагласили о значају наставка политике проширења упркос изазовима пред ЕУ. Гојковић је нагласила да Србија наставља са реформама на линији процеса европских интеграција и подизања укупних стандарда институција и друштва.

Председница Скупштине Србије је указала да подршка Чешке европским интеграцијама није само декларативна, већ се огледа и кроз реализацију многих пројеката помоћи у процесу приступања. Вондрачек је истакао да је проширење ЕУ једна од најважнијих тема којима се бави Вишеградска група, као и да Србија припада Европи, те да је приступање важно не само за Србију већ за обе стране.

Гојковић је упознала Вондрачека са ситуацијом на Косову и Метохији, указала на конструктивност Србије и посвећеност дијалогу, као и на низ једностраних потеза Приштине, који су довели до блокаде процеса дијалога. У том контексту затражила је подршку Чешке дијалогу.

Гојковић и Вондрачек су се сагласили о значају економске сарадње и поздравили раст трговинске размене, која је прошле године први пут превазишла обим од милијарду евра, као и пораст инвестиција из Чешке у Србију.

Вондрачек се у оквиру посете обратио народним посланицима на Посебној седници Народне скупштине, а са председницом Парламента је обишао и изложбу фотографија у централном холу Дома Народне скупштине, посвећену 30. годишњици Плишане револуције.

Видео (1)

Среда, 2. октобар 2019. | изјаве за медије председнице Народне скупштине и председника Представничког дома Парламента Чешке Републике 02.10.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
субота, 5. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја