11. септембар 2018. Председница Народне скупштине са председницом Народног собрања Републике Бугарске

11. септембар 2018. Председница Народне скупштине са председницом Народног собрања Републике Бугарске

Уторак, 11. септембар 2018.

Гојковић са председницом Парламента Бугарске

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић започела је данас званичну државну посету Бугарској састанком са председницом Народног собрања Републике Бугарске Цветом Карајанчев.


Гојковић и Карајанчев су нагласиле да парламентарци, који представљају грађане Србије и Бугарске, развијају добре односе имајући у виду да се блискост два народа не заснива само на географском суседству и вишевековној повезаној историји, већ и на сличности језика, културе, заједничке вере и традиција.

Гојковић и Карајанчев су се сагласиле о значају јачања сарадње на нивоу радних тела парламената, као што су одбори за спољне послове и европске интеграције, саобраћај, инфраструктуру и туризам и нагласиле да, посебно имајући у виду заједничке приоритете влада две државе у области образовања, информатичког друштва и дигитализације, парламенти Србије и Бугарске би могли допринети на тим пољима.

Гојковић је указала да је за Србију важна и сарадња и размена искуства у вези са процесом европских интеграција, посебно у погледу прилагођавања националног законодавства правним тековинама ЕУ. Председница Скупштине Србије је захвалила на подршци Бугарске евроинтеграцијама Србије, подсећајући да су током бугарског председавања отворена два поглавља, и указала да је важно да се динамика отварања преговарачких поглавља убрза у наредном периоду и да очекује подршку „тројке“ – Бугарске, Аустрије и Румуније.

Гојковић и Карајaнчев су се сагласиле да је важно да Европска унија на Западни Балкан гледа као на регион који није део проблема већ део решења, а Карајанчев је истакла да је Бугарска спремна да помогне у свему што је потребно на путу Србије ка ЕУ, указујући да приступање захтева реформе, као и да је то тежак процес, а да посланици Собрања, који су прошли пут интеграција у ЕУ, могу помоћи и пренети искуства у различитим облицима.

Гојковић и Карајанчев су се сложиле да је реализација заједничких инфраструктурних пројеката изузетно важна, јер се на тај начин гарантују повезаност две државе и читавог региона и подстиче развој пословне сарадње и туризма, где се већ бележи значајан раст размене туриста између две државе.

Гојковић и Карајанчев су разговарале и о положају бугарске националне мањине, а Карајанчев је захвалила на ангажману и председника Србије Александра Вучића, као и на помацима који су учињени по питању положаја бугарске националне мањине и истакла значај што се питања образовања, као и медија на матерњем језику, решавају у корист те националне мањине.

Гојковић је нагласила да бугарска национална мањина представља мост сарадње између две државе и указала да је остварен значајан напредак, као и да је доношењем закона ова област уређена по европским стандардима, као и да постоји чврста воља руководства Србије да се ради на унапређењу положаја бугарске националне мањине, што је и показано на примеру издавања уџбеника на бугарском језику.

Гојковић је позвала председницу Народног собрања да дође у посету Србији следеће године, када се навршава 140 година успостављања дипломатских односа и да заједно обележе тај важан датум.

Гојковић је са председницом Собрања положила и венац на Споменик незнаном јунаку у Софији.

У Делегацији Народне скупштине су и народни посланици, чланови одбора за спољне послове и европске интеграције Маја Пужић и Жарко Мићин, као и председник Посланичке групе пријатељства са Бугарском Новица Тончев.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
петак, 26. април
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја