21. јануар 2019. Председница Народне скупштине са председником Републике Палау

21. јануар 2019. Председница Народне скупштине са председником Републике Палау

Понедељак, 21. јануар 2019.

Гојковић са председником Републике Палау

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са председником Републике Палау Томијем Рименџисом, који борави у посети Србији.


Гојковић је указала да је за Србију важно успостављање интензивнијих билатералних односа са Републиком Палау, као и унапређење међусобне сарадње у свим областима од заједничког интереса. Гојковић је истакла да посета председника Рименџиса представља велики подстицај за унапређење односа у обостраном интересу две државе, који треба искористити без обзира на географску удаљеност.

Гојковић је захвалила председнику Републике Палау на показаном разумевању за ставове Србије, посебно за питање Косова и Метохије које је једно од најважнијих питања за Србију, као и на томе што је Република Палау одлучила да поново размотри ранију одлуку о признању једнострано проглашене независности Косова и Метохије.

Гојковић је упознала председника Републике Палау са ситуацијом на Косову и изразила забринутост због одлуке привремених институција у Приштини о формирању тзв. војске Косова, што представља бруталан чин кршења Резолуције СБ УН 1244 и у директној је супротности са свим релевантним регионалним споразумима. Гојковић је навела да су још увек на снази противправне мере које је Приштина увела успостављањем такси од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ, чиме се угрожавају права и живот грађана на Косову и Метохији.

Гојковић је нагласила да је важно да у циљу развоја пријатељства у наредном периоду дође до успостављања међупарламентарне сарадње између две земље и потписивања споразума о сарадњи и у том циљу је позвала у посету председнике оба дома Парламента Палауа.

Гојковић је указала на значај успостављања сарадње на нивоу радних тела, као што су спољни послови, пољопривреда, образовање, заштита животне средине.

Гојковић је истакла да има простора за унапређење парламентарне сарадње на мултилатералном плану и навела да ће Београд бити домаћин 141. скупштине ИПУ октобра 2019. године, као и да очекује да делегација Палауа учествује на овом заседању, које се у Београду одржава после 56 година.

Гојковић је рекла да се сарадња може остварити и у развоју парламентарних механизама надзора имплементације Циљева одрживог развоја, посебно имајући у виду да је Народна скупштина међу неколико парламената чији резултати су оцењени као добри и који могу да послуже као пример другим парламентима, а да Република Палау значајну пажњу посвећује заштити животне средине.

Председник Републике Палау је, захваљујући на гостопримству, изразио задовољство због успостављања односа између Србије и Републике Палау и указао на жељу његове државе да сарађује са Србијом, имајући у виду исте вредности и начела које две земље деле.

Рименџис је захвалио на позиву председницима оба дома Парламента Републике Палау да дођу у посету Србији у циљу јачања пријатељства. Председник Републике Палау је указао да би сарадња између радних група два парламента била сјајна прилика за веће унапређење билатералних односа и навео да би било добро да и делегација Народне скупштине Републике Србије посети ову земљу.

Рименџис је истакао да је 2019. година у Републици Палау година иновација и образовања, те рекао да се нада развоју сарадње у овим областима, као и на пољу заштите животне средине и спорта.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
субота, 5. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја