13. новембар 2018. Председница Народне скупштине са председником Парламента Аустрије

13. новембар 2018. Председница Народне скупштине са председником Парламента Аустрије

Уторак, 13. новембар 2018.

Гојковић са председником Парламента Аустрије

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са председником Националног савета Парламента Републике Аустрије Волфгангом Соботком и истакла да ова посета представља још једну потврду данашњих добрих односа две државе, као и да има још већи значај имајући у виду актуелно председавање Аустрије Савету ЕУ, што сведочи и о подршци процесу приступања Србије ЕУ.


Гојковић је оценила да се односи добро развијају и да су у сталном успону, што потврђује чињеница да је у протеклом периоду, у кратком временском року, дошло до посете председника Аустрије, премијера и сада председника Парламента Аустрије.

Председник Парламента Аустрије је рекао да његова посета показује интерес Аустрије за пријатељски однос са Србијом и нагласио да је важно да се политички односи, који су последњих година значајно интензивирани, негују на свим нивоима. Соботка је указао да две земље имају добре привредне везе и да је Аустрија друга по реду земља из које највише компанија улаже у Србију.

Гојковић је нагласила да је данашња посета Соботке и важан допринос продубљивању међупарламентарне сарадње, те указала да је потребна размена искуства са аустријским парламентом, посебно имајући у виду улогу Народне скупштине у процесу европских интеграција, као што је прилагођавање националног законодавства правним тековинама ЕУ.

Гојковић и Соботка су договорили конкретизацију парламентарне сарадње у оквиру пројекта током којег би се администрација Народне скупштине упознала са радом и функционисањем аустријског парламента, а договорена је и реализација пројекта у сарадњи са цивилним друштвом у области владавине права и упознавања грађана са радом парламентараца.

Гојковић је захвалила на подршци европским интеграцијама Србије, те напоменула да за наставак тог процеса наше земље, али и читавог региона, охрабрује и то што је Аустрија, у приоритете председавања Савету ЕУ уврстила и питање стабилности у суседству ЕУ, односно подршку процесу проширења ЕУ и у том контексту, остваривање конкретног напретка Региона у европским интеграцијама.

Гојковић је изразила наду да ће доћи до убрзања динамике преговарања отварањем већег броја поглавља, да ће нова поглавља бити отворена у децембру, будући да је Србија спремна за отварање седам претприступних поглавља, као и да ће политика проширења надвладати унутрашње изазове са којима се суочава ЕУ.

Соботка је истакао да је приступ земаља Западног Балкана Европској унији важна тема агенде за време председавања Аустрије, а Парламент Аустрије је ову тачку фокуса тражио не само за време аустријског председавања ЕУ, већ и након тог периода, како би показао да дугорочно мирна и стабилна Европа јесте могућа само онда када земље Западног Балкана буду примљене у европску заједницу и када пронађу свој пут тамо.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Гојковић је напоменула да још увек није дошло до формирања Заједнице српских општина и указала на једностране и противправне мере Приштине о додатном порезу од десет одсто на робу из централне Србије, те истакла да је Београд спреман за разговор и изналазак компромисног решења, али да је потребно да и друга страна буде мотивисана да би до договора дошло.

Председници два парламента разговарали су о унапређењу привредне сарадње и улози парламента у побољшању законодавне основе те сарадње. Соботка је честитао Србији на привредном развоју и резултатима које је остварила у овој области, а Гојковић је указала да је Аустрија један од најзначајнијих економских партнера, имајући у виду да је у Србији присутно више од 850 привредних субјекатa из ове земље, који запошљавају више од 20.000 радника. На састанку је наглашено и да је трговинска размена увећана, као и да ће до краја 2018. године износити више од милијарду евра.

Гојковић и Соботка су навели и да две земље повезује Дунав, на коме се налазе и два главна града Београд и Беч, као и српска заједница у Аустрији, која представља важан елемент продубљивања пријатељства, која је успела да сачува своју културу, корене и везу са матичном државом, а истовремено да се успешно интегрише у аустријско друштво.

Видео (1)

Уторак, 13. новембар 2018. | изјаве за медије председнице Народне скупштине и председника Националног савета Парламента Републике Аустрије 13.11.2018.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
субота, 6. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја