4. октобар 2019. Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић са председником Републике Јерменије Арменом Саркисијаном

4. октобар 2019. Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић са председником Републике Јерменије Арменом Саркисијаном

Петак, 4. октобар 2019.

Гојковић са председником Јерменије

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са председником Републике Јерменије Арменом Саркисијаном, који борави у званичној посети Србији.


Гојковић је истакла да посета председника Јерменије представља потврду узајамне тежње за учвршћивање и унапређење међудржавних веза и свестране билатералне сарадње у складу са традиционално блиским везама два народа, као и да отвара нову страницу билатералних односа. Поздравила је најаву укидања виза, што ће омогућити успостављање боље комуникације и сарадње на политичком и економском плану, у области туризма, а допринеће и да се млађе генерације боље упознају са историјом и традиционалним пријатељством две државе.

Гојковић је рекла да има простора за унапређење међупарламентарне сарадње разменом посета на највишем нивоу, као и сарадњом на нивоу радних тела, у области економије, културе, образовања, посланичких група пријатељства и у оквиру међународних парламентарних организација.

Гојковић је изразила спремност да се са аспекта парламентарне сарадње унапреде укупни односи две земље, подсећајући да су током њене посете Јерменији 2016. године направљени добри кораци у том смеру.

Гојковић је истакла значај чињенице да ће председник парламента Јерменије Арарат Мирзојан предводити делегацију на 141. заседању Интерпарламентарне уније у Београду, од 13 до 17. октобра, будући да ће то бити прилика да се разговара о конкретним облицима сарадње како би сви разговори и договори два председника добили потврду и на парламентарном нивоу.

Гојковић и Саркисијан су разговарали о актуелним питањима од интереса за Србију, односно Јерменију, истичући значај размена посета и политичког дијалога за боље разумевање важних тема за две земље и проблема са којима се сусрећу.

Гојковић је захвалила Јерменији на разумевању ситуације по питању Косова и Метохије, као и подршци да се настави дијалог Београда и Приштине у циљу изналажења компромисног и одрживог решења.

Саркисијан је нагласио да Србију сматра пријатељском земљом, те изразио наду да ће доћи до интензивирања сарадње на свим пољима.

Председник Јерменије је истакао да придаје велики значај међупарламентарним односима, указујући да је у Јерменији дошло до великих промена и упутио позив председници Скупштине Србије да поново дође у посету Јерменији.

Саркисијан је истакао да има много потенцијала не само када је реч о политичком дијалогу, већ и сарадњи у области економије и успостављања већег обима трговинске размене, у области прехрамбене индустрије, високе технологије, као и отварању нових тржишта за Србију и то не само Евроазијске економске уније.

Гојковић и Саркисијан су указали на околност да ће Србија потписати Споразум о слободној трговини са Евроазијском економском унијом 25. октобра управо током председавања Јерменије.

Гојковић и Саркисијан су разговарали о могућностима развоја сарадње на локалном нивоу и повезивања градова у Србији и Јерменији.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 31. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја