11. септембар 2018. Председница Народне скупштине у разговору са председником Бугарске

11. септембар 2018. Председница Народне скупштине у разговору са председником Бугарске

Уторак, 11. септембар 2018.

Гојковић са председником Бугарске

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, која борави у званичној државној посети Бугарској, састала се данас са председником Бугарске Руменом Радевим.


Гојковић је у разговору са председником Радевим нагласила да су савремени односи Србије и Бугарске добри и да иду ка узлазној путањи, а да интензиван политички дијалог на свим нивоима власти показује да је и Србији и Бугарској једнако стало да развију сарадњу на свим пољима.

Радев је указао да је сусрет са председником Србије Александром Вучићем унео нови дух у односе две државе, као и да су Србија и Бугарска кренуле путем историјског помирења и разумевања. Радев је нагласио да су односи две земље, сарадња на политичком и економском плану, као и по питању националних мањина добар пример како треба да се развијају односи у региону.

Председник Бугарске је подсетио да је у последње две године било 17 састанака на различитим нивоима власти, два председника, влада и парламената, што је донело резултате, који се огледају у повећању робне размене, која је достигла милијарду долара.

Радев је напоменуо да је период председавања Савету ЕУ од стране Бугарске донео јасну европску перспективу и Србији, указујући да пут ка ЕУ захтева напоре и државе и друштва у целини, те да је Бугарска свесна тих напора и спремна је да помогне.

Председница Народне скупштине захвалила је Бугарској на подршци евроинтеграцијама Србије, указујући на потребу јачања динамике преговарачког процеса, те изразила очекивање да ће Бугарска наставити да се ангажује да регион буде важан део агенде председавања Савету ЕУ и у наредном периоду.

Радев је председници Скупштине Србије пренео да је захвалан на ангажовању председника Вучића и залагању које је показао по питању положаја бугарске националне мањине у Србији.

Гојковић је указала да Србија чини све да мањинама омогући што боље образовање на матерњем језику и њихов положај у целини у складу са европским стандардима, као и да је у последње две године, од њене претходне посете Бугарској, остварен значајан напредак и донети добри закона који су допринели побољшању положаја припадника мањина.

Гојковић и Радев су разговарали о регионалној сарадњи, посебно јачању сарадње у оквиру Дунавске стратегије, и могућности да председници држава региона, али и парламенти, дају свој допринос за јачање веза. Радев је указао да грађани желе да у свакодневном животу виде реалне резултате интеграција, а Дунавска стратегија пружа реалан механизам зближавања људи дунавског региона и њиховом повезивању.

Гојковић је подсетила да се следеће године обележава 140 дипломатских односа две државе и да је то добра прилика да се грађанима представе резултати заједничког рада на унапређењу односа, што је најбољи начин да се гради поверење и између представника државе и између наших грађана.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
петак, 26. април
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја