7. новембар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са министром спољних послова Републике Индије Субрамањаном Џaишанкаром

7. новембар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са министром спољних послова Републике Индије Субрамањаном Џaишанкаром

Четвртак, 7. новембар 2019.

Гојковић са министром спољних послова Индије

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се са министром спољних послова Републике Индије Субрамањаном Џaишанкаром, са којим је разговарала о унапређењу парламентарних и укупних билатералних односа, као и могућности унапређења економске сарадње


Гојковић и Џaишанкар су истакли да две земље веже вишедеценијско традиционално пријатељство и разумевање, а председница Скупштине Србије је указала да су односи две државе без отворених питања, уз пуно међусобно уважавање и подршку, и подсетила да је прошле године обележена 70. годишњица од успостављања дипломатских односа.

Гојковић је истакла да две државе везује и сарадња утемељена у Покрету несврстаних земаља, подсећајући да је оснивачка скупштина 1961. године одржана управо у Дому Народне скупштине, као и да су односи у актуелном времену интензивирани након посете тадашњег председника Владе, а сада председника Србије Александра Вучића Индији 2017. године.

Гојковић је захвалила Индији што поштује територијални интегритет и суверенитет Србије и што је пријатељ Србије и има разумевања за ставове наше земље, посебно када је реч о Косову и Метохији.

Министар спољних послова Индије је истакао да његова земља верује у поштовање међународног права, као и да је стајала уз Србију у тешким тренуцума и нагласио да је став Индије када је реч о Косову и Метохији ствар принципа.

Подсећајући на оснивачку скупштину Покрета несврстаних 1961. године у Београду, Џaишанкар је истакао да две државе веже традиционално пријатељство које је издржало тест времена и нагласио да Индија жели да на тим основама развија и унапређује односе са Србијом.

Џaишанкар је захвалио и Народној скупштини на пријатељству и организовању изложбе тканина из Индије, као и обележавању међународног дана јоге, додајући да се и на тај начин негују односи.

Гојковић је рекла да је парламентарни ниво сарадње важан за унапређење билатералних односа и да је након дуго времена дошло до посете председника Горњег дома Парламента Индије Венкаја Наидуа Србији, као и председника Дома народа Ома Бирла, што је значајан корак напред у развоју парламентарних односа. Гојковић је захвалила на учешћу делегације Индије на 141. скупштини ИПУ, који је предводио председник Ом Бирла.

Џaишанкар је нагласио да чињеница да су председници оба дома Парламента Индије били у Србији показује да се придаје значај парламентарној сарадњи и заложио се за блиску сарадњу парламентарних делегација у међународним парламентарним организацијама.
Министар спољних послова Индије честитао је на успешно организованом 141. заседању Интерпарламентарне уније, указујући да чињеница да је Београд окупио 149 земаља на једном месту и 77 председника парламената представља велики корак и знак међународне позиције Србије.

Гојковић и Џaишанкар су се заложили за јачање привредних веза, а председница Скупштине Србије је указала на могућности сарадње у индустрији трактора, пољопривредно-прехрамбеној индустрији, ИТ индустрији, здравству, као и наменској индустрији.

Министар спољних послова Индије је нагласио да постоји добар основ за развој економске сарадње, која је важан аспект у укупним односима, и указао да индијске компаније улажу у производњу и склапање трактора, ИТ парк, производњу хране, као и да је могуће додатно развити пословну сарадњу, посебно имајући у виду економски напредак који је Србија остварила у протеклим годинама.

Џaишанкар је рекао да је поред развоја пословне сарадње потребно да се успостави партнерство у различитим областима и указао на значај сарадње и у области обуке службеника, као и туризма и истакао да Индија цени укидање виза за њене грађане, додајући да верује да ће то унапредити туристичку сарадњу.

Гојковић и Џaишанкар су указали на значај културне сарадње између две земље, и посебно у том оквиру сарадње у области филмске индустрије.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
петак, 29. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја