28. новембар 2018. Председница Народна скупштина у разговору са министром спољних послова и емиграције Либана

28. новембар 2018. Председница Народна скупштина у разговору са министром спољних послова и емиграције Либана

Среда, 28. новембар 2018.

Гојковић са министром спољних послова Либана

Председница Народна скупштина Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са министром спољних послова и емиграције Либана Џибраном Басилом, а на састанку је истакнуто да су билатерални односи традиционално добри и пријатељски, као и да су две земље спремне да те односе унапређују и јачају у свим областима.


Гојковић је напоменула да две земље веже и сарадња која датира из периода заједничких активности у Покрету несврстаних земаља и подсетила да је управо у згради Дома Народне скупштине 1961. године одржан први, оснивачки, самит Покрета несврстаних земаља, на коме су учествовали и представници Либана.

Гојковић је указала да је важно да се пријатељски односи негују и данас у актуелном добу, да се две земље могу ослонити једна на другу и нагласила да је Либан увек био на страни Србије и да никада није гласао противно интересима наше земље.

Гојковић је захвалила Либану на чврстим и принципијелним позицијама у погледу поштовања међународног права, односно суверенитета и територијалног интегритета Србије и посебно захвалила што је Либан гласао против пријема тзв. Косова у Интерпол, а претходно и приликом покушаја пријема у УНЕСКО. Председница Скупштине Србије је указала на тренд повлачења признања једнострано проглашене независности Косова и Метохије, односно чињеницу да је десет држава до сада повукло то признање.

Гојковић је изразила забринутост због ситуације на Косову и Метохији због одлуке Приштине да уведе таксе од 100 одсто на робу из централне Србије, односно кршење одредаба слободне трговине и ЦЕФТА споразума и упознала госта са тешком ситуацијом када је реч о набавци лекова, кисеоника, као и одређених основних животних намирница.

Министар спољних послова Либана је истакао да су Србија и Либан пријатељске земље, које деле заједничке вредности, и да је подршка Србији и њеном територијалном интегритету и суверенитету ствар принципа и вредности, које су за Либан приоритет.

Басил је указао да Либан разуме ставове и положај Србије, као и да ће и у будућности стајати уз Србију.

Гојковић и Басил су разговарали о развоју парламентарне сарадње и истакли да парламентарци могу да пруже велики допринос унапређењу укупних односа две државе. Гојковић је истакла спремност Парламента Србије да путем ратификације споразума које су усагласиле две владе и чије закључивање предстоји, допринесе јачању веза.

Гојковић је позвала Парламент Либана да учествује на предстојећој Парламентарној скупштини Медитерана у Београду у фебруару следеће године, као и на Скупштини Интерпарламентарне уније, која ће бити одржана у октобру следеће године у Београду, после 56 година, а која ће окупити председнике парламената из читавог света.

Гојковић и Басил су се сагласили о значају развоја економске сарадње и јачања пословних веза, као и сарадње у области пољопривреде и трговине, а председница Скупштине Србије упознала је Басила са економским реформама у Србији, које су омогућиле стабилизацију јавних финансија, што је довело до економског раста и могућности да Србија данас повећава пензије и плате у јавном сектору.

Гојковић и Басил разговарали су и о борби против тероризма, а министар спољних послова Либана указао је да се та држава суочава са многим облицима тероризма.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5