6. новембар 2018. Гојковић са министром спољних послова Уније Комора

6. новембар 2018. Гојковић са министром спољних послова Уније Комора

Уторак, 6. новембар 2018.

Гојковић са министром спољних послова Уније Комора

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са министром иностраних послова и међународне сарадње Уније Комора Суефом Мохамедом Ел-Аминијем и том приликом нагласила да ова посета, као прва званична после више деценија, има изузетан значај и да отвора могућности јачања сарадње на свим пољима.


На састанку је истакнуто да је потребно унапредити пријатељске односе две земље, посебно имајући у виду сарадњу коју су две земље успоставиле још током процеса деколонизације и борбе за независност Уније Комора.

Гојковић је рекла да је Србија поносна на историју односа и на сарадњу која датира из периода бивше Југославије и заједничких активности у Покрету несврстаних земаља, те указала да историјско пријатељство обавезује да се и данас у савременим околностима унапређују односи на свим пољима од заједничког интереса.

Гојковић је рекла да очекује подршку Уније Комора ставовима Србије приликом покушаја тзв. „Косова“ да се учлани у међународне организације.

Председница Скупштине Србије је напоменула да Србија подржава територијални интегритет Уније Комора и да ће наставити да подржава позиције Уније Комора.

Министар спољних послова Уније Комора је нагласио да Србија, као пријатељска земља, може да рачуна на пуну подршку и глас ове земље у међународним организацијама.

Гојковић се заложила за развијање парламентарне сарадње на највишем нивоу, као и на нивоу одбора и парламентарних делегација, те напоменула да је Србија једина европска земља која има споразум о сарадњи са Панафричким парламентом. Ел Амини је позвао председницу Народне скупштине у посету овој земљи и истакао значај сарадње, као и преношења искуства у доношењу закона и заступљености жена у парламенту.

Гојковић и Ел Амини су нагласили значај јачања односа Србије са земљама Африке и сагласили се о потреби развоја сарадње у области пољопривреде, инфраструктуре и образовања.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
субота, 5. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја