5. јун 2019. Председница Народне скупштине отворила састанак Комитета за једнакост и недискриминацију Парламентарне скупштине Савета Европе

5. јун 2019. Председница Народне скупштине отворила састанак Комитета за једнакост и недискриминацију Парламентарне скупштине Савета Европе

Среда, 5. јун 2019.

Гојковић отворила састанак Комитета за једнакост и недискриминацију Парламентарне скупштине Савета Европе

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић отворила је састанак Комитета за једнакост и недискриминацију Парламентарне скупштине Савета Европе који се одржава у Београду и том приликом истакла да је Србија посвећена изградњи праведног и демократског друштва, као и да је национална и културна разноликост једна од највећих вредности за читаво друштво и зато је наша земља спремна да ту разноликост негује и чува.


Гојковић је подсетила да Савет Европе већ 70 година, основан у ратом разрушеној Европи као водећа организација у домену људских права, ствара заједнички правни и политички простор. Председница Скупштине Србије је указала да су многе области заштите људских права у којима су Савет Европе и Парламентарна скупштина дали немерљив допринос – од заштите националних мањина и регионалних и мањинских језика, борбе против сексуалне експлоатације и злостављања деце и насиља над женама, до спречавања тортуре и нехуманог и деградирајућег кажњавања, борбе против трговине људима и људским органима. Гојковић је навела да се данас ова организација суочава и са многим савременим изазовима, као што су злоупотреба личних података, сајберкриминал и различити видови радикализма, екстремизма и унилатералности.

Председница Народне скупштине је нагласила да у Србији постоје једнаке могућности за све њене грађане, где нема простора ни толеранције за дискриминацију по верској, етничкој, полној нити сексуалној припадности и подсетила да је Србија међу првих десет чланица које су ратификовале Истанбулску конвенцију.

Гојковић је указала да су одбори за људска и мањинска права и равноправност полова, као и за права детета Парламента Србије активни на унапређењу законодавства и примени европских стандарда и додала да је и Женска парламентарна мрежа постигла значајне резултате.

Гојковић је навела да у Србији борба против насиља према женама и насиља у породици представља један од приоритетних циљева заштите људских права и унапређења политике родне равноправности, као и да је основ за остварење овог циља јасан политички и друштвени консензус о потреби ефикасног сузбијања и борбе против насиља према женама и насиља у породици.

Гојковић је истакла да је сада потребна потпуна и доследна примена Закона о спречавању насиља у породици и коришћење свих механизама које Закон омогућава и навела да је важно, сагледавајући најбоље праксе и искуства европских држава, донети нови закон о родној равноправности, који ће женама омогућити суштински бољи положај у друштву.

Председница Скупштине Србија је указала да је Србија мултиетничко и мултиконфесионално друштво, са чак 28 регистрованих националних мањина које остварују индивидуална и колективна права у складу са највишим европским и светским стандардима и нагласила да Србија сматра да је национална и културна разноликост једна од највећих вредности за читаво друштво и зато је спремна да ту разноликост негује и чува.

Гојковић је указала да се, у склопу очувања и унапређења равноправности, спроводи велики број активности и, у том контексту, указала да је наша земља изузетно посвећена стварању услова за вишејезично образовање.

Гојковић је подсетила на слоган којим се обележава 70 година Савета Европе „Наша права, наше слободе, наша Европа“ и указала да то потврђује да су права и слободе оствариви само као универзални, заједнички и једнаки за све и да су то најдубље вредности на којима почива наш континент, а да ће Србија и убудуће, као и до сада, наставити да се за њихово остварење залаже.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
субота, 4. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја