25. новембар 2019. Учесници конференције „Нуклеарна сигурност данас“

25. новембар 2019. Учесници конференције „Нуклеарна сигурност данас“

Понедељак, 25. новембар 2019.

Гојковић отворила конференцију „Нуклеарна сигурност данас“

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић отворила је данас у Народној скупштини конференцију „Нуклеарна сигурност данас“ и истакла да човечанство мора да научи како да овлада нуклеарном енергијом тако да њена употреба буде благотворна и безбедна за све и додала да је циљ ове конференције да, кроз сарадњу са науком и струком, допринесе бољем разумевању употребе нуклеарне енергије.


„Код извора енергије који је тако моћан као што је нуклеарна енергија, морамо у обзир узети безбедност у свим њеним облицима – технолошком, политичком, природном, људском. Ипак, посебно се истиче људски и политички фактор“, рекла је Гојковић и додала да потенцијал стварања и деструкције који у себи носи нуклеарна енергија је толики да човечанство мора да појача постојеће и пронађе, или чак створи, нове моделе сарадње и истовремено јача размену и солидарност.
Гојковић је нагласила да је Србија доношењем Закона о радијационој и нуклеарној сигурности и безбедности створила услове за виши ниво заштите грађана и животне средине од штетног дејства јонизујућег зрачења и додала је у циљу веће нуклеарне сигурности ратификовала и више међународних конвенција, као и да је успешним учешћем у међународној вежби (ConvEx-3) показала спремност за благовремено деловање у случају акцидената на нуклеарним електранама у суседству.

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Владимир Поповић навео је да се нуклеарна сигурност често помиње у популарној култури, али да људи немају довољно знања и информација о овој теми, те је зато важно да се овакви разговори одвијају у Народној скупштини. Он је истакао значај чињенице да је Србија ове године постала 23. пуноправна чланица ЦЕРН-а, што ће донети нове могућности за сарадњу и развој науке.

Директор Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије Слађан Велинов напоменуо је да је држава препознала важност ове тематике и омогућила постојање Директората као независног регулаторног тела за контролу радијациониx и нуклеарних активности у земљи, тако да се обављају на сигуран и безбедан начин по становништво и животну средину.

В.д. директора Института за нуклеарне науке „Винча“ проф. др Снежана Пајовић нагласила је да нуклеарну енергију треба користити тако да допринесе човечанству, те да, уколико се правилно и стручно користи, може имати позитивне ефекте у медицини, привреди и другим областима.

В.д. директора ЈП „Нуклеарни објекти Србије“ Далибор Арбутина упознао је присутне са сврхом делатности предузећа, које се, између осталог, бави управљањем нуклеарним објектима на сигуран начин, смањењем вероватноће појаве штетних ефеката и уклањањем последица акцедената, а све у циљу одржавања неопходног степена нуклеарне безбедности, заштите људи и очувања животне средине.

Конференција, која се одржава под покровитељством Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије (СРБАТОМ), посвећена је одговорима на тему нуклеарне сигурности, употребе знања о нуклеарној енергији и јонизујућем зрачењу у мирнодопске сврхе, као и регулисању и контроли тих делатности.

Видео (1)

Понедељак, 25. новембар 2019. | обраћање председнице Народне скупштине на конференцији „Нуклеарна сигурност данас“ 25.11.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
уторак, 22. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја