Понедељак, 12. новембар 2018.

Гојковић отворила изложбу „Крај великог рата 1917-1918“

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић отворила је вечерас у Историјском музеју изложбу „Крај великог рата 1917-1918“ и том приликом указала да се и овом изложбом одаје почаст храбрим прецима, који су својом муком, страдањем и коначно великом победом исписали најславније странице наше историје.


Гојковић је нагласила да нас та историја и данас чини најпоноснијим грађанима Европе и света, јер смо не питајући за цену, из вртлога највећег сукоба у дотадашњој историји човечанства, борбом епских размера, успели да за своју отаџбину изборимо слободу.

„Од дана када је Никола Пашић, председник Владе Србије у Нишу прочитао телеграм, којим су желели да пресуде Србији, до потписа у вагону маршала Фердинанда Фоша у Француској, српски народ прошао је стравичну голготу. Она је водила истребљењу читаве једне нације, али јој се надљудским снагама, супроставио један мали народ, који се показао великим у страдању и победама“, рекла је Гојковић и подсетила да је у рату Србија изгубила скоро трећину укупног становништва и поднела несразмерно огромну жртву за своју слободу, слободу Европе и света.

Зато смо као потомци таквих предака, како је нагласила, данас у обавези да на сваком месту и у свакој прилици подсећамо на њих и истакла да је херојство српског народа, приврженост слободи и отаџбини и онда када су га многи отписали и избрисали, донело Србији многа пријатељства, подршку и искрено дивљење широм Европе и света.

Гојковић је указала да је јуче у Паризу, свет обележио стогодишњицу краја Првог светског рата, славећи мир и додала да се истовремено, може приметити да исти они механизми, пориви и интереси, због којих је Велики рат и почео, нису сасвим нестали.

Гојковић је подсетила да глобализација и интереси великих, у међусобном супростављању, понекад занемарују интересе и потребе других народа, сматрајући их споредним.

„Зато нам, имајући у виду такву стварност, једино преостаје да чувамо мир, и тако чувамо животе које смо у прошлости лако губили. Да коначно имамо нешто своје и да то треба да чувамо, од свих, а највише од наших романтичарских идеја о томе да смо важни и да можемо да променимо свет, и да почнемо да бринемо о својим интересима, и никада више да не пристанемо на то да они и нама, буду споредни", поручила је Гојковић.

Ова изложба је, због свега тога, како је истакла, не само подсећање на славну прошлост коју, као што се то јуче видело у Паризу, толики други немају, него је, истовремено, и опомена, упозорење и лекција о томе шта треба да нам буду приоритети.

„Она нас опомиње да сећајући се на нашу трагичну прошлост, схватимо шта најпре морамо да урадимо за будућност, да бисмо је уопште имали. Зато што се велике жртве, нас малих, у светској историји, изгледа не рачунају. Чак ни када, као у Првом светском рату, превазилазе, у процентима, све остале. И ми то не треба да заборавимо. Ни себи. Ни њима“, рекла је Гојковић.

Председница Скупштине Србије је истакла да Србију пре једног века нису успели да сломе, да је сачувала свој слободарски дух, свесна да само тако може да живи достојанствено у својој земљи и нагласила да наша земља ни данас нема већи интерес и важније мисије од очувања своје тешко стечене слободе, мира и стабилности.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
субота, 6. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја