23. новембар 2018. Председница Народне скупштине Маја Гојковић

23. новембар 2018. Председница Народне скупштине Маја Гојковић

Петак, 23. новембар 2018.

Гојковић на скупу Жене у парламентарном животу Војводине 1919-2018.

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић данас је у Новом Саду на скупу „Жене у парламентарном животу Војводине 1919-2018“, у организацији покрајинског омбудсмана, истакла да је изузетно значајно што се у оквиру важног јубилеја, као што је век од присаједињења Срема, Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији, посебна пажња даје женама, које су биле активне учеснице Велике народне скупштине, што је био први такав случај у Европи и велики демократски искорак за то доба.


Гојковић је указала да је седам жена учествовало у доношењу историјске и сигурно најважније одлуке у 20. веку о присаједињењу, која је Србима и свим другим народима на овом простору донела слободу, у време када су жене право гласа имале мало где у свету, а камоли могућност да буду биране и да учествују у раду Скупштине.

Гојковић је нагласила да су ове хуманитарке и добротворке, енергичне, храбре и национално освешћене жене, дале важан допринос у очувању нашег идентитета и додала да као што су оне крчиле пут ка равноправном положају у друштву, и данас жене имају обавезу да наставе, водећи се тим циљем, свесне да тај пут ни сада, као ни тада, није увек ни лак ни једноставан.

Гојковић је поручила да постигнути резултати показују да борба за женска права, бољу заступљеност и видљивост, економску независност, као и за друштво, у којем ће насиље према женама бити неприхвативо, никада није узалудна.

Томе у прилог навела је да је 2000. године у Парламенту Србије било само 12,4 одсто жена, а 2007. године 21,2 одсто, док данас у Скупштини Србије има 94 народне посланице. Гојковић је додала и да у Скупштини АП Војводине, у којој је данас трећина жена посланица, 2000. године их је било само осам, а 2004. године 23 жене.

Гојковић је напоменула да су жене данас на многим важним, руководећим функцијама у држави, али да још увек постоје отпори да се у пуној мери укључе у све друштвене, економске и политичке токове.

„Верујем да ми овде у Србији, корак више можемо да направимо доношењем новог закона о родној равноправности. Сагледавајући најбоље праксе земаља у региону, али и искуства других европских држава, имамо задатак да донесемо најквалитетнија могућа решења која ће женама омогућити суштински бољи положај у друштву“, рекла је Гојковић.

Гојковић је указала да се нацртом овог закона подиже и лествица више за политичке странке, будући да се предвиђа да на изборним листама буде најмање 40 одсто кандидата мање заступљеног пола, као и да нови закон доноси још један корак напред у спречавању дискриминације приликом запошљавања, остваривања права на зараду, социјалне и здравствене заштите, као и у свим другим областима.

„Данас, век касније од догађаја када су жене на овим просторима први пут имале прилику да буду биране, чиме су отвориле до тада за нас затворена врата политике, морамо више да подсећамо на њихова дела. Оне и данас треба да буду подстрек многим женама и у Новом Саду и широм Војводине, као и читавој Србији, да буду јаче, храбрије, снажније. Ако су оне могле тада, можемо и ми сада“, поручила је Гојковић и додала да без жена, њиховог потенцијала, знања и креативности не може бити ни боље будућности Србије.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
субота, 6. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја