28. јануар 2020. Председница Гојковић на самиту председника парламената Западног Балкана

28. јануар 2020. Председница Гојковић на самиту председника парламената Западног Балкана

Уторак, 28. јануар 2020.

Гојковић на самиту председника парламената Западног Балкана

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, која учествује данас на самиту председника парламената Западног Балкана и Европског парламента у Бриселу, истакла је да је за регион од суштинског значаја јасна перспектива будућности европских интеграција и да ЕУ мора да се још једном потврди као заједница вредности кроз процес проширења и јачање демократских институција.


Гојковић је самиту, где председници парламената разговарају о јачању парламентарне димензије процеса проширења и оснаживање парламената у региону, рекла да Србија остаје опредељена за чланство у ЕУ и да у потпуности подржава политику проширења.

„Верујемо да ће и овај мандат Европске комисије, кроз конкретне кораке, наставити ову политику. Мора се препознати да је она важна не само за наш регион, већ и за Европу у целини“, нагласила је Гојковић.

Председница Скупштине Србија је указала да је Србија посвећена овим вредностима и независно од процеса евроинтеграција, као и да реформе које спроводи на путу ка ЕУ, чак и када су тешке, остварује у интересу свих наших грађана.

„Очекујемо да Европски савет, а потом и Самит ЕУ-Западни Балкан у Загребу, као и Конференција о будућности ЕУ донесу позитиван искорак. Посебно је важно да се то огледа и у новом буџетском циклуса ЕУ за 2021-2027“, рекла је Гојковић и навела да је важно да се дефинише временски оквир и јасна методолoгија будућих преговора за чланство у ЕУ, као и да то мора да доведе до унапређења квалитета преговора са ЕУ и отклони неизвесност за све нас који се налазимо у овом процесу.

Гојковић је истакла да Парламент има важно место у процесу преговора о приступању, и да осим што усклађује национално законодавство са правним тековинама ЕУ и учествује у доношењу преговарачких позиција, суштински представља и приближава грађанима структуре и процесе ЕУ.

„Управо да би парламент могао да обавља овај важан посао, неопходно је да пред собом има јасан пут евроинтеграција“, рекла је Гојковић и нагласила да је рад Народне скупштине унапређен полазећи, између осталог, и од препорука Европске комисије. Гојковић је захвалила на ангажману Европском парламенту у међустраначком дијалогу, који је допринео унапређењу изборног процеса за предстојеће парламентарне изборе и у дебату укључио велики број политичких субјеката.

Гојковић је напоменула да у Парламенту предстоји расправа о смањењу изборног цензуса са досадашњих пет на три одсто и истакла да се овим решењем значајно унапређује репрезентативност парламента, даје снажан додатни импулс европској вредности плурализма и пружа могућност да шири спектар различитих политичких идеја и погледа буде заступљен у највишем законодавном телу.

„Реч је и о важној либерализацији правила, која доприноси развитку политичког живота унутар институција и представља важно улагање у будућност демократије“, навела је Гојковић.

Гојковић је истакла значај регионалне сарадње под окриљем ЕУ у оквиру „Берлинског процеса“ и напоменула значај ЦЕФТА споразума, који је омогућио стварање зоне слободне трговине у југоисточној Европи, те позвала све потписнице ЦЕФТЕ да безусловно и у пуном обиму, поштују и примењују оно што су потписале.

На самиту је усвојена Заједничка декларација председника парламената Западног Балкана, заједно са председником Европског парламента и председником хрватског парламента који представља хрватско председавање Савету ЕУ, у којој се потврђује кључна улога парламената у промовисању реформске агенде ЕУ и испуњавању европских аспирација народа Западног Балкана.

Позива се Европски савет да настави да подржава европску перспективу Западног Балкана на основу испуњавања критеријума за приступање и пошаље јасну и позитивну политичку поруку о отварању приступних преговора и одобравању статуса кандидата.

У Заједничкој декларацији се наводи да би Самит у Загребу требало да има суштинску улогу у враћању кредибилитета политици проширења и давању новог, делотворног подстицаја овом процесу кроз конкретне закључке који би додатно приближили регион Европској унији и осигурали одрживост европске перспективе Западног Балкана.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
недеља, 27. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја