3. децембар 2018. Председница Народне скупштине Маја Гојковић отвара изложбу „1914-1918“

3. децембар 2018. Председница Народне скупштине Маја Гојковић отвара изложбу „1914-1918“

Понедељак, 3. децембар 2018.

Гојковић на отварању изложбе „1914-1918“

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић отворила је изложбу „1914-1918“ ликовног уметника Немање Окиљевића и том приликом истакла да се кроз уметност овог младог аутора снажно осликава, боље од свих речи, страдање и узвишеност човека и читавог једног народа у првом светском рату.


Гојковић је у Комбанк дворани, отварајући изложбу, рекла да у сусрету са догађајем оваквог историјског значаја, који са собом носи толике патње и жртве, али и поуке, неопходно да као друштво понудимо и уметнички приступ, каква је и ова изложба - на граници стварног и нестварног, људског и демонског.

„И зато овде вечерас, где је историја уступила место уметности, најбоље видимо тежину зла које се 1914. године надвило над Србијом. Од дана када је Никола Пашић у Нишу прочитао телеграм, којим су желели да пресуде Србији, та сила непријатеља, зла и мржње, је водила истребљењу читаве једне нације. Али тој сили се надљудским снагама, као што је уметник јако добро препознао, супроставио један мали народ, који се показао великим у страдању и победама, верујући у чистоту и праведност својих циљева“, поручила је Гојковић.

Гојковић је указала да је управо тај несвакидашњи судар добра и зла, светлости и таме, злочинца и жртве, снажно видљив у цртежима ове изложбе и истакла да је управо, у Србији 1914. године зло постало огољено, недвосмислено и раскринкано.

„Истовремено, нада за животом у слободи, који су тако јаки, даје снагу свим овим незнаним јунацима да се изборе са свим недаћама. Управо овде видимо побуну човека, који свом својом снагом жели да се супростави демонима, злу и смрти, желећи да допре до слободе“, нагласила је председница Парламента.

Гојковић је истакла да је обавеза свих да искуство овог драматичног историјског догађаја преносимо са генерације на генерацију, јер немамо право на заборав.

„Важно је да свако ново покољење изнова унесе свој израз, како би ово велико страдање заувек остало у историјском сећању нације. Улога уметности је незамењива, посебно у овим нимало лаким временима пуним искушења, када је од непроцењиве важности да схватимо суштину догађаја од пре једног века“, поручила је Гојковић.

Гојковић је напоменула да верује да ће управо и ова изложба, која је резултат рада једног младог човека, допринети да се млади у већој мери упознају са овим важним делом српске историје, јер ће на тај начин најбоље схватити значај слободе који су наши преци изборили за нас.

Гојковић је изложбу отворила уочи вечерашње предпремијере филма „Краљ Петар Први“.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5