25. новембар 2018. Председница Народне скупштине Маја Гојковић на отварању Музеја присаједињења у Новом Саду

25. новембар 2018. Председница Народне скупштине Маја Гојковић на отварању Музеја присаједињења у Новом Саду

Недеља, 25. новембар 2018.

Гојковић на отварању Музеја присаједињења

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић истакла је данас, на отварању Музеја присаједињења у Новом Саду, поводом обележавања 100 година од присаједињења Срема, Бачке, Баната и Барање Краљевини Србији, да смо и данас поносни на велику победу коју су извојевали наши преци и историјску одлуку о присаједињењу које су донели пре једног века.


Гојковић је поручила да Музеј присаједињења, у коме данас сви уздигнуте главе стојимо, има огроман национални значај, представља симбол њихове неустрашиве борбе за слободу, као и да ће као вечно подсећање на ту борбу остати новим покољењима.

Гојковић је истакла да су се Велика народна скупштина у Новом Саду, као и Велики народни збор у Руми, водили начелима и идеалима слободе, равноправности, напретка и развоја свих грађана који живе на овом простору.

Гојковић је указала да сећајући се и славећи наше претке, данас славимо тако жељену слободу, коју су нам донели пре 100 година, који су овенчани управо том невероватном победом и ослобођењем поробљене отаџбине у Првом светском рату, омогућили историјску одлуку Велике народне скупштине.

Гојковић је нагласила да је Велика народна скупштина била и велики демократски искорак за то доба, будући да је била вишенационална, да је постојало опште право гласа, а посебну пажњу заслужује чињеница да су у доношењу ове историјске одлуке за наш народ учествовале и жене, њих седам.

„И то први пут у Европи, у време када су Енглескиње, Францускиње, Немице о праву гласа само сањале. То је било доба када су жене право гласа имале мало где у свету, а камоли могућност да буду биране и да учествују у раду скупштине“, указала је Гојковић.

Председница Скупштине је нагласила да су ти принципи слободе и равноправности и сада наша главна водиља и у АП Војводини и читавој Србији.

„Слобода и равноправност свих наших грађана, без обзира на националну и верску припадност, јесу суштинске вредности које и данас негујемо. Наше различитости, које предано чувамо, јесу наше заједничко богатство“, поручила је Гојковић.

Гојковић је напоменула да и данас, у сложеним геополитичким околностима и нестабилном окружењу, немамо важнијег интересе него да негујемо заједништво, чувамо своју тешко стечену слободу, мир и стабилност, како би за наше грађане омогућили економски и сваки други развој.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
субота, 6. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја