20. новембар 2018. Председница Народне скупштине Маја Гојковић на свечаној академији поводом ослобађања Кикинде у Првом светском рату

20. новембар 2018. Председница Народне скупштине Маја Гојковић на свечаној академији поводом ослобађања Кикинде у Првом светском рату

Уторак, 20. новембар 2018.

Гојковић на обележавању 100 година ослобађања Кикинде у Првом светском рату

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић присуствовалa je вечерас свечаној академији у Кикинди, поводом ослобађања Кикинде у Првом светском рату и истакла да се српски народ показао несаломивим и непоколебљивим, верујући у чистоту и праведност својих циљева, као и да ће та борба за слободу заувек остати у нашем историјском памћењу.


„То је истовремено вечно подсећање на то колико човек има снаге и истрајности када води праведну борбу. Нису питали колика је сила непријатеља, јер су знали да не може бити већа од њихове љубави према слободи и отаџбини”, рекла је Гојковић.

Гојковић је подсетила да је ово година великих јубилеја, када славимо велику победу у Првом светском рату и присаједињење Срема, Баната, Бачке, Барање Краљевини Србији и указала да и вечерас, сећајући се наших славних предака, одајемо им почаст и овде у Кикинди.

„Славећи њих, славимо тако жељену слободу, коју су донели пре 100 година у овај град. Дан, када је херојски, и по својим заслугама бесмртни Гвоздени пук, под вођством пуковника Драгутина Ристића, ту слободу и остварење вишевековног сна, преко Панчева, Ковачице, Великог Бечкерека, данашњег Зрењанина, Бечеја, донео у Кикинду“, рекла је Гојковић.

Гојковић је истакла да је становништво Кикинде показало неизмерну храброст и пожртвованост и да је у преломним тренуцима за будућност Кикинда дала 1.700 добровољаца и напоменула да је на Великој народној скупштини у Новом Саду, када је донета историјска и најзначајнија одлука у 20. веку, о присаједињењу Краљевини Србији, овај слободарски град представљало 16 делегата – паора, трговаца, професора, свештеника, а сви они су били део националног прегнућа да остваре вековну тежњу за присаједињењем.

Гојковић је подсетила да је Србија у Првом светском рату изгубила 1.247.435 људи и да је тиме дала несразмерно огромну жртву за своју слободу, слободу Европе и света.

„Тешко је описати све муке војника, патње жена, деце и старих који су са краљем и војском избегли и повлачили се кроз албанске гудуре. Или оних који су остајући у Србији, били убијани и живели под сталном претњом смрти од руке окупатора. Једнако је тешко побројати сваки гроб српског војника од Бизерте и Алжира, у таласима Вида, па до Зејтинлика, као и гробове у тадашњој Аустроугарској и Бугарској, где су, маштајући о домовини, умирали у заробљеништву“, напоменула је Гојковић.

Гојковић је рекла да је српски народ кроз горке и тешке историјске лекције научио да најбољи начин одбране од сваке опасности лежи у јединству и додала да то јединство, показано још пре 100 година, и данас представља нужни предуслов остваривања националних приоритета Србије и напретка и развоја у савременим околностима.

Гојковић је нагласила да се Србија поноси својом историјом, која јесте и тешка и страдалничка, али историја коју су стварали часни, поштени и храбри људи и навела да зато данас на сваком месту и у свакој прилици морамо да подсећамо на њих и славну прошлост, коју, као што се видело и приликом обележавања стогодишњице краја Првог светског рата у Паризу, толики други немају.

Председница Скупштине Србије је истакла да Србија ни данас нема већи интерес и важније мисије од очувања своје тешко стечене слободе, мира и стабилности, у сложеним геополитичким околностима и нестабилном окружењу.

Гојковић је напоменула да имамо обавезу да развијамо нашу земљу, водећи се управо идеалима слободе, независности, тежећи пуној равноправности, развоју и напретку свих наших грађана, као и да се тако улаже у будуће генерације.

„Зато, сваким новим путем који изградимо, сваком новом фабриком коју отворимо, сваком новом школом и болницом, које подигнемо, сваким успехом који остваримо, ми се одужујемо онима који су дали своје животе да би ми данас овде живели“, нагласила је Гојковић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
субота, 6. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја