8. април 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић на Конференцији председника парламента Европске уније и председника парламената земаља кандидата

8. април 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић на Конференцији председника парламента Европске уније и председника парламената земаља кандидата

Понедељак, 8. април 2019.

Гојковић на Конференцији председника парламената ЕУ и земаља кандидата

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић учествује данас на Конференцији председника парламента Европске уније и председника парламената земаља кандидата у Бечу, у организацији Парламента Аустрије.


Гојковић је на Конференцији истакла да само са Западним Балканом као њеним интегралним делом, ЕУ може бити јединствена, целовита и сигурна.

Гојковић је, говорећи на тему суседства Европске уније, указала да и данашња тема државама кандидатима за чланство, даје наду и охрабрење да остају у фокусу политика Европске уније упркос изазовима са којима се Унија суочава, а који захтевају отвореност у дијалогу, мудрост у избору решења, храброст у њиховом спровођењу и солидарност у подношењу последица.

Председница Скупштине Србије је нагласила да је важно да перспектива пуноправног чланства буде кредибилна за Западни Балкан, са видљивим циљевима које поставља стабилна и снажна ЕУ, полазећи од принципа и вредности на којима je овај велики и јединствени пројекат заснован.

„Као председница парламента државе која је кандидат за чланство, желим да нагласим да је Република Србија посвећена дијалогу и сарадњи по свим отвореним питањима у нашем региону јер је то једини пут превазилажења проблема, очувања стабилности и стварања сигурне будућности за наше грађане.“, поручила је Гојковић.

Гојковић је рекла да Србија очекује да ЕУ, као посредник у дијалогу између Београда и Приштине, утиче на укидање одлуке о увођењу такси на српске производе као и производе из БиХ.

„Реч је о незаконитој мери коју Приштина примењује већ шест месеци. Осуда и укидање ове мере послало би јасну поруку о неприхватљивости једностраних и радикалних мера и омогућило би наставак дијалога са циљем постизања обострано прихватљивог решења“, рекла је Гојковић и навела да је Београд спреман на наставак дијалога без обзира што друга страна није испунила до сада преузете обавеза.

Гојковић је напоменула да Србија учествује у свим изазовима са којима се ЕУ суочава, као што су економска и мигрантска криза, климатске промене и да улаже и додатни напор у сопствене реформе и хармонизацију са стандардима ЕУ.

„То чинимо како би дали вредан допринос Унији у једној од њених најуспешнијих политика - политици проширења. Наша пуна приврженост процесима интеграција, заснована је на уверењу да су сви напори, некада тешке мере, у најбољем интересу грађана нашег региона, али и у интересу ЕУ“, истакла је Гојковић.

На дводневној конференцији учествују представници свих националних парламената Европске уније, међу којима и 30 председника парламента земаља ЕУ и замаља кандидата - Србија, Црна Гора, Северна Македонија, Албанија и Турска.

Конференцију председника парламената ЕУ отворили су председник Парламента Аустрије Волфганг Соботка и потпредседница Европског парламента Мејред Мекгинис, а дебатоваће се на теме „Европска унија и њени суседи“, као и „Европска унија пред изборима за Европски парламент 2019. године, даљи развој сарадње између националних марламената и европских институција“.

У делегацији Народне скупштине је и потпредседник Парламента Верољуб Арсић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4