23. октобар 2018. Председница Народне скупштине Маја Гојковић у разговору са председником Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације Вјечиславом Володином

23. октобар 2018. Председница Народне скупштине Маја Гојковић у разговору са председником Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације Вјечиславом Володином

Уторак, 23. октобар 2018.

Гојковић и Володин о сарадњи Србије и Русије

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са председником Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације Вјечиславом Володином, а председници два парламента су истакли да су односи Србије и Русије пример истинитог пријатељства, узајамног поштовања, поверења и свестране сарадње.


Гојковић је нагласила да су односи две државе историјски добри, али и да се данас у савременом тренутку интензивно развијају на политичком и економском плану, без отворених питања, и да их сваким сусретом само додатно развијамо, те истакла да је за Србију изузетно важна предстојећа посета председника Руске Федерације Владимира Владимировича Путина.

Гојковић је захвалила на континуираној и принципијелној подршци Руске Федерације у вези са непризнавањем једнострано проглашене независности Косова и Метохије и активној подршци у међународним форумима која није изостала онда када нам је била најпотребнија у организацијама, као што су Унеско и Интерпол и у том контексту указала на важност спречавања чланства тзв. „Косова“ у Интерполу, на предстојећем заседању Генералне скупштине Интерпола.

Гојковић је поновила став Србије да неће уводити санкције Русији, ни политичке ни економске, те нагласила да народни посланици заступају српски народ и грађане Србије који су јасни у свом односу према Русији, што потврђује и чињеница да парламентарна група пријатељства са Русијом стално расте и да је сада чине 134 посланика.

Володин је истакао да две земље деле ставове о свим важним питањима и да не види теме о којима би имали различите погледе и тумачења и захвалио на ставу Србије да се не придружује санкцијама против Руске Федерације, као и на томе што Србија редовно иступа против санкција Русији.

Володин се посебно захвалио на позицији Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе и истакао да је недопустиво кршење права једнакости националних делегација и одузимање гласа, јер, како је навео, када се одузима могућност посланицима да искажу мишљење тиме се крше основни принципи парламентаризма.

Гојковић и Володин су се сагласили о унапређењу сарадње парламентарних делегација у међународним парламентарним организацијама и указали на добру сарадњу у оквиру ИПУ, ПС ОДКБ, и другим организацијама. Гојковић је захвалила на подршци Руске Федерације на заседању Интерпарламентарне уније у Женеви када је прихваћена кандидатура Србије да буде домаћин јесењег заседања 2019. године и навела да очекује учешће руске делегације на највишем нивоу.

Володин је навео да је данашњи сусрет истовремено и прилика да се подсети на важно обележавање 74 године од ослобођења Београда од фашистичких окупатора, када су, како је нагласио, слободу донели, заједно, раме уз раме, руски војници и југословенски партизани, а ти догађаји данас повезују две земље и основ су за даље унапређење односа.

Володин је захвалио Србији на одржавању сећања на ове догађаје и пажњи којом се Србија односи према гробљу, где су сахрањени совјетски војници и нагласио да је изузетно важно да у нашим односима негујемо сећање на заједничку историју, да имамо заједничко памћење, али и гледамо у будућност.

Гојковић и Володин су поздравили развој сарадње у области привреде, образовања и културе. Володин је рекао да се односи у сфери трговине динамично развијају, што потврђују подаци да је 2017. године у поређењу са 2016. годином обим трговинске размене порастао за 23 одсто, а у првој половини ове године за 10 одсто. Володин је указао да је то добар основ за разговор око питања трговинске сарадње, као и законодавног уређење економских односа. Председник Државне думе Руске Федерације је напоменуо да је повећан број туриста који долазе из Србије у Русију и обрнуто и указао да је још један показатељ добрих односа чињеница да у Србији више од 60.000 младих учи руски језик.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
понедељак, 17. фебруар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја