22. фебруар 2016. Председница Народне скупштине Маја Гојковић и председница Народне скупштине Републике Бугарске Цецка Цачева

22. фебруар 2016. Председница Народне скупштине Маја Гојковић и председница Народне скупштине Републике Бугарске Цецка Цачева

Понедељак, 22. фебруар 2016.

Гојковић започела посету Бугарској

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић започела је данас дводневну званичну посету Бугарској сусретом са председницом Народне скупштине Републике Бугарске Цецком Цачевом.


Гојковић и Цачева су оцениле да су односи између две земље добри, да има простора за додатно унапређење и у том контексту нагласиле значај континуираног дијалога.

Цачева је навела да Бугарска и Србија имају заједничке ставове о многим питањима, што је основ за развој сарадње и нагласила да Бугарска подржава настојање Србије да постане чланица Европске уније. Она је указала да, поред добросуседских односа између две земље, заједничко чланство у ЕУ биће основа за даљу сарадњу и у овој организацији.

Гојковић је захвалила на подршци евроинтеграцијама Србије, подсећајући да је управо чланство у ЕУ приоритет наше земље. Гојковић је рекла да је циљ Србије да у наредне четири године усагласи законодавство са европским, спроведе економске и политичке реформе како би била спремна за улазак у ЕУ.

Гојковић и Цачева су истакле да међупарламенарна сарадња представља значајну компоненту у односима две државе и подржале њихово унапређење, посебно на нивоу радних тела и група пријатељстава. Председнице два парламента указале су на потребу потписивања споразума о сарадњи и разговарале о иницијативи да се сарадња између влада Србије, Бугарске и Румуније, у оквиру „Крајовске групе“ прошири и на парламентарни ниво.

На састанку се разговарало и о питању мигрантске и избегличке кризе, потреби развоја саобраћајне инфраструктуре и сарадње у енергетици, као и о положају националних мањина.

Гојковић ће у уторак, 23. фебруара, другог дана посете Бугарској, разговарати са председником Владе Бојком Борисовим, председником Бугарске Росеном Плевнелијевим и министром иностраних послова Даниелом Митовим.

У делегацији Народне скупштине је и посланица Адриана Анастасов, чланица групе пријатељства Скупштине Србије са Бугарском.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
петак, 14. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја