8. март 2013. Генерални секретар Народне скупштине Јана Љубичић

8. март 2013. Генерални секретар Народне скупштине Јана Љубичић

Понедељак, 11. март 2013.

Генерални секретар Јана Љубичић на националној конферeнцији “Жене на руководећим функцијама у државним структурама Републике Србије“

Генерални секретар Народне скупштине Јана Љубичић учестововала је у петак, 8. марта 2013. године, на националној конферeнцији под називом “Жене на руководећим функцијама у државним структурама Републике Србије“, коју је поводом обележавања Међународног дана жена, организовала Управа за родну равноправност Министарства рада, запошљавања и социјалне политике.


Националну конференцију, на којој се дискутовало о положају жена у извршним органима Владе Републике Србије и положају жена у представничким телима и парламентарним странкама, отворили су Зорана Михајловић, министар енергетике, развоја и заштите животне средине, Њ.Е. Кристер Асп, амбасадор Краљевине Шведске у Србији и Стана Божовић, државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике.
Овом приликом генерални секретар Народне скупштине Јана Љубичић говорила је о женском кокусу у Народној скупштини, истакавши на почетку свог обраћања једно од основних начела Устава Републике Србије којим се јемчи равноправност полова и предвиђа забрана сваке дискриминације. У том светлу генерални секретар Љубичић се осврнула на кораке које је предузела Народна скупштина, у оквиру своје законодавне функције, а у циљу испуњавања Уставом загарантованих права, али и међунардиних обавеза и прихваћених конвенција и стандарда. Посебну пажњу она је посветила Одбору за људска и мањинска права и равноправност полова, који је образован у овом сазиву Народне скупштине, као и Комисији за праћење спровођења Националног акционог плана за примену Резолуције 1325 СБ УН – Жене, мир и безбедност у Републици Србији (2010-2015) и формирању Женске парламентарне мреже, у чијим саставима предњаче жене. Љубичић се у свом обраћању осврнула и на измене Закона о избору народних посланика које су омогућиле да у актуелном сазиву Народна скупштина има 82 жене, што је највећи број жена у неком сазиву Народне скупштине од увођења вишестраначја у Србији. У овом сазиву Народне скупштине од пет потпредседника, две су жене, жена је генерални секретар, а и два помоћника генералног секретара су такође жене, истакла је Љубичић. Народне посланице су у својству члана заступљене у 18 од 20 одбора, док су председнице у седам одбора, а у завидном броју су заступљене и у сталним делегацијама Народне скупштине у међународним институцијама. „На крају можемо закључити да је улога и заступљеност жена у Народној скупштини и њеним радним телима све већа, чиме се знатно доприноси повећању одговорности и квалитету у обављању послова из надлежности Народне скупштине и њених радних тела“, закључила је генерални секретар Јана Љубичић.
Поред генралног секретара Народне скупштине о Женској парламентарној мрежи, жанама на лидерским позицијама у политичким партијама, ефектима повећања броја жена у парламенту, организовању и повезивању жена у политичким партијама и Парламенту и изазовима усклађивања приватног и пословног живота жена које се баве политиком, на националној конференцији, говориле су народне посланице Марија Обрадовић, Дијана Вукомановић, Дубравка Филиповски, Наташа Вучковић и Санда Рашковић Ивић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5