12. октобар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са председницом Парламента Уједињених Арапских Емирата Амал Ал Кубаиши

12. октобар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са председницом Парламента Уједињених Арапских Емирата Амал Ал Кубаиши

Субота, 12. октобар 2019.

Билатерални сусрети председнице Народне скупштине са председницима парламената уочи заседања ИПУ у Београду

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са председницима парламената Аргентине, Јордана, Ел Салвадора, Микронезије, Гвајане, Замбије и Уједињених Арапских Емирата, који учествују на предстојећем 141. заседању Интерпарламентарне уније (ИПУ) у Београду 13–17. октобра, које ће окупити 150 делегација из читавог света, међу којима се очекује и 80 председника парламената.


Гојковић је разговарала са председником Сената Аргентине Федериком Пинедом, коме је захвалила на посети Србији и учешћу на заседању ИПУ.

Гојковић и Пинедо су нагласили да су односи између две државе пријатељски и да се темеље на међусобном уважавању и подршци у остваривању кључних приоритета државне политике, а Гојковић је захвалила на политици поштовања територијалног интегритета и суверенитета Србије, а тиме и међународног права. Указала је да Србија изузетно цени подршку Аргентине нашим ставовима приликом гласања у УНЕСК-у и ИНТЕРПОЛ-у о чланству тзв. Косова.

Пинедо је истакао да ће Аргентина задржати своју постојећу позицију по питању Косова и Метохије, као и да Аргентина врло добро разуме то питање, указујући да је за његову земљу веома важан принцип територијалног интегритета и суверенитета и поштовања међународног права.

Председници парламената Србије и Аргентине су нагласили значај развоја економске сарадње и заложили се за раст трговинске размене, те указали на могућности сарадње у области пољопривреде.

Гојковић се састала и са председником Парламента Краљевине Јордан Атифом Алтаравнехом, са којим је разговарала о могућности развоја парламентарне сарадње, као и сарадње у областима економије, те могућностима увећања трговинске размене.

Алтаравнех је рекао да две земље имају добре односе из времена бивше Југославије, као и да Јордан поштује Србију и жели да у данашњем актуелном времену развија добре односе. Гојковић и Алтаравнех су разговарали о актуелним питањима која се односе на борбу против тероризма, као и питањима миграција, а председница Скупштине Србије је захвалила на позиву да посети Јордан у циљу развоја парламентарне и укупне сарадње две државе.

Гојковић се састала са председником Парламента Ел Салвадор Норманом Куијаном, коме је захвалила на учешћу на 141. Скупштини ИПУ, а председници два парламента су указали да мултилатерални догађаји стварају значајан простор за дијалог парламентараца и развој сарадње, те указали на све већи значај парламентарне дипломатије.

Председник Парламента Ел Салвадора се захвалио на гостопримству и истакао да ће свакако бити промотер развоја добрих односа са Србијом, као и да је учешће делегације Ел Салвадора прилика да се успоставе и добре парламентарне везе. Гојковић је указала да је жеља Србије да посебно унапреди и развије односе са традиционално пријатељским државама, као и да Србија и Ел Салвадор могу да нађу обострани интерес за свестрану сарадњу без обзира на географску удаљеност.

Председница Скупштине Србије састала се и са председником Парламента Савезне државе Микронезије Веслијем Симином и истакла значај учешћа Микронезије на заседању ИПУ и прилици за успостављање парламентарних и укупних односа.

Председник Парламента Микронезије је указао да је ИПУ важан формат за развој парламентарне сарадње и дијалога о темама од заједничког интереса, указујући да се, без обзира на удаљеност, сусрећемо са истим изазовима као што су климатске промене. Симина је напоменуо да је Микронезија заинтересована за успостављање посланичких група пријатељства, као и развој сарадње у области економије и културе и позвао председницу Скупштине Србије у посету Микронезији.

Гојковић је о развоју сарадње разговарала и са председником Парламента Гвајане Бартоном Скотландом и истакла спремност Скупштине Србије за успостављање односа на парламентарном нивоу. Скотланд се сагласио да постоји простор за развој и јачање сарадње између наше две земље у интересу заједничке будућности како би се вратили на плодан пут сарадње као у време Покрета несврстаних, када су две земље имале добру сарадњу и били савезници.

Гојковић се састала са председником Парламента Замбије Патриком Мацибинијем, а на састанку је оцењено да су политички односи традиционално добри и пријатељски, као и да постоји заинтересованост обе стране да се унапреди парламентарна сарадња, унапреде економски односи и повећа обим робне размене. Гојковић је захвалила и на томе што Замбија разуме позицију Србије и не признаје једнострано проглашену независност Косова и Метохије, као и што није гласала противно интересима Србије у међународним организацијама, те изразила очекивање да ће Замбија подржавати ставове Србије и у будуће, посебно када је реч о покушајима тзв. Косова да постане чланица Интерпола.

Гојковић је разговарала и са председницом Парламента Уједињених Арапских Емирата Амал Ал Кубаиши, а председнице два парламента су истакле спремност за развој парламентарне сарадње и да парламенти дају допринос све интензивнијем политичком дијалогу. Гојковић и Ал Кубаиши су подржале интензивирање и јачање економских односа, до којих је дошло у протеклом периоду. Ал Кубаиши је истакла да су посебно важни добри билатерални односи на нивоу лидера две земље и изразила наду да ће и ова посета Србији допринети јачању парламентарне сарадње и истакла да је важно подстаћи посланичке групе пријатељства да интензивно сарађују.


Фото галерија

Видео (2)

Субота, 12. октобар 2019. | сусрети председнице Народне скупштине Маје Гојковић са председником Сената Аргентине Федериком Пинедом, председником Представничког дома Јордана Атефом Ал Таравнехом и председником Парламента Ел Салвадор Норманом Квијаном 12.10.2019.

Субота, 12. октобар 2019. | сусрети председнице Народне скупштине Маје Гојковић са председником Парламента Микронезије Веслијем Симином, председником Парламента Гвајанe Бартоном Скотландом, председником Парламента Замбије Патриком Матибинијем и председницом Парламента Уједињених Арапских Емирата Амал Ал Кубаиси 12.10.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 24. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја