7. март 2023. Председник Народне скупштине и директор Архива Војводине

7. март 2023. Председник Народне скупштине и директор Архива Војводине

Уторак, 7. март 2023.

Библиотека Народне скупштине и Архив Војводине: Србија данас гаји културу сећања

Библиотеци Народне скупштине Републике Србије данас је уручено више од две стотине наслова, као поклон Архива Војводине и директора Небојше Кузмановића. У присуству председника посланичке групе „Александар Вучић – Заједно можемо све“ Миленка Јованова и генералног секретара НС РС Срђана Смиљанића, књиге је, у име Народне скупштине Републике Србије, примио председник Народне скупштине др Владимир Орлић.


Директор Архива Војводине Небојша Кузмановић представио је најзначајније наслове - зборник докумената „Усташка зверства“, тротомну публикацију „Жртве у Срему“, двотомно издање „Покатоличавање Срба“, који представљају капитална издања самог Архива, као и друга дела која се односе на страдања српског народа на овим просторима, а која је Архив кроз своје активности већ промовисао и донирао установама широм Србије и Европе, и уз која су Библиотеци НС РС уручена и сабрана дела Милорада Екмечића, Дејана Медаковића, Мира Вуксановића, Василија Крестића и више од две стотине других наслова.

Председник Народне скупштине је захвалио Архиву Војводине, директору Кузмановићу, као и посланичкој групи „Александар Вучић – Заједно можемо све“ и њеном председнику Миленку Јованову, на чију иницијативу је свечаност и уприличена. „Захваљујем у име Народне скупштине и у име наше Библиотеке, која за све нас представља посебно место и чува више од 60.000 наслова, међу којима нарочиту вредност има Сретењски устав из 1835, као и Устав Књажества Сербије из 1838. године, али и бројна дела из области историје, културе, економије, филозифије, политике, законодавства. Наслови које је Архив Војводине донирао биће од значаја не само посланицима и служби Народне скупштине, већ и научним радницима и свима који њен фонд користе“, поручио је председник НС РС. Посебно је истакао значај донације у контексту афирмисања културе сећања и неговања колективне меморије на невине српске жртве. „Важно је да се истина о нашој историји зна и о њој, спроводећи политику председника Србије Александра Вучића на свим нивоима, ми данас отворено говоримо. У прошлим временима та истина је била забрањена, систематски заташкавана. Једна од најзначајнијих промена коју смо успели да остваримо, захваљујући државној политици коју спроводимо, огледа се управо у томе да данас са пијететом говоримо о својим жртвама и гласно се боримо за право на истину о нашем народу. И ту истину бранимо и чувамо и кроз грађу коју прикупљамо, филмове које финансира држава, као што финансира и публикације, међу које спадају и наслови које је Архив Војводине данас поклонио Библиотеци НС РС“, закључио је др Орлић.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
субота, 2. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја