13. септембар 2019. Чланице ПГП са Швајцарском Обрадовић и Филиповски и амбасадор Швајцарске у Србији Њ.Е. Филип Ге

13. септембар 2019. Чланице ПГП са Швајцарском Обрадовић и Филиповски и амбасадор Швајцарске у Србији Њ.Е. Филип Ге

Петак, 13. септембар 2019.

Амбасадор Швајцарске у посети ПГП са Швајцарском у Народној скупштини

Председница ПГП са Швајцарском Јасмина Обрадовић и чланица ПГП Дубравка Филиповски разговарале су данас са амбасадором Швајцарске у Србији Њ.Е. Филипом Геом о унапређењу сарадње парламената Србије и Швајцарске.


Саговорници су се сложили да је простор за развој парламентарне сарадње отворен и заложили се за њено јачање, интензивирање и унапређење. У том светлу, амбасадор Ге пренео је чланицама ПГП са Швајцарском жељу швајцарских парламентараца, који ће представљати делегацију Швајцарске на предстојећој 141. скупштини ИПУ која ће се одржати у Београду у октобру ове године, да се на маргинама овог значајног скупа, сусретну са члановима ПГП са Швајцарском српског парламента.

Председница ПГП са Швајцарском Јасмина Обрадовић указала је на значај одржавања 141. скупштине ИПУ у Београду, као и на чињеницу да се ове године обележава 130 година постојања ове парламентарне организације, али и на податак да ће Београд поново бити домаћин ИПУ након 56 година.

„Све ове околности сведоче о афирмацији међународног положаја и угледа Србије, као и да ће Србија наставити да активно и доследно спроводи политику очувања међународног мира и стабилности. У том контексту, жеља нам је да интензивирамо сарадњу и са швајцарским колегама“, поручила је Обрадовић.

Амбасадор Ге истакао је да његова земља препознаје улогу и допринос Србије миру и стабилности у региону и да, као један од највећих билатералних донатора Србије, подржава њен напор ка њиховом очувању. Швајцарска подржава реализацију програма са Народном скупштином, али и локалним парламентима, са циљем унапређења транспарентности рада, али и јачања њихових капацитета за спровођење надзорне улоге, а посебно контроле спровођења закона од стране извршне власти.

Чланица ПГП са Швајцарском Дубравка Филиповски поздравила је иницијативу швајцарских колега и истакла да, као председавајућа националног огранка ГОПАК-а, активно учествује у програмима које подржава швајцарска држава, као и да ће сусрет српских и швајцарских посланика бити прилика да се размене искуства и у овој области.

Амбасадор Ге и чланице ПГП са Швајцарском закључили су да би након сусрета са швајцарским колегама требало ојачати и интензивирати парламенарну сарадњу двеју држава.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
субота, 4. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја