24. март 2015. Учесници јавног слушања

24. март 2015. Учесници јавног слушања

Уторак, 24. март 2015.

Јавно слушање о могућностима за ефикасније коришћење биомасе у енергетске сврхе у Републици Србији

У организацији Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику, у Народној скупштини је одржано јавно слушање на тему „Могућности за ефикасније коришћење биомасе у енергетске сврхе у Републици Србији“.


Председница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику др Александра Томић, нагласила је значај ове теме и истакла да је циљ јавног слушања да се укаже на могућности превазилажења регулаторних баријера и да се идентификују препреке за финансирање пројеката производње биомасе. Александра Томић је указала да је усвојен Закон о енергетици и Национални акциони план за обновљиве изворе енергије у Републици Србији. Председница Одбора је указала да постоје одређене појединачне препреке које треба савладати, као што је утврђивање правног статуса биомасе као горива и процедурално уређење начина на који земљиште може да се користи за биомасу. Модели приватно-јавног партнерства су једно од могућих решења по питању финансирања пројеката производње биомасе, навела је Томић. Она је указала и да се ефикаснијим коришћењем биомасе у енергетске сврхе обезбеђује енергетска сигурност државе, смањују негативне последице на животну средину, и подстиче локална економија. Председница Одбора је закључила да је, из наведених разлога, потребно обезбедити јавну подршку коришћењу овог извора енергије.

Вођа компоненте ГИЗ програма „Развој одрживог тржишта биоенергије у Србији“ Рајнер Шелхас истакао је да у Србији постоји потенцијал за развој тржишта биоенергије и да је Влада Републике Србије посвећена коришћењу обновљивих извора енергије. Шелхас је нагласио да Србија може да постане лидер на Балкану у коришћењу биомасе. Ово јавно слушање један је од корака ка размени мишљења и проналажењу начина уклањања баријера и унапређењу услова за коришћење биомасе у енергетске сврхе, закључио је Рајнер Шелхас.

Учесницима јавног слушања обратили су се и државни секретар у Министарству пољопривреде и заштите животне средине мр Стана Божовић и представник Министарства рударства и енергетике Растислав Крагић. Стана Божовић је навела је да су сектори пољопривреде и животне средине кључни за прелазак са необновљивих на обновљиве изворе енергије. Најбитнији ефекти ефикаснијег коришћења биомасе у енергетске сврхе су супституција фосилних извора енергије, ублажавање загађења животне средине и климатских промена, ефикасније управљање воденим токовима, одрживо управљање природним ресурсима и рурални развој, закључила је Божовић. Растислав Крагић је указао да је 2015. година значајна за обновљиве изворе енергије имајући у виду да је донет Закон о енергетици и да предстоји доношење подзаконских аката који се односе на регулацију употребе биомасе, односно биогорива.

О регулаторним баријерама за одрживо коришћење биомасе у енергетске сврхе у Републици Србији говорили су стручњак из области енергетике Александар Мацура, адвокат Драгољуб Цибулић и председник Скупштине oпштине Прибој Саша Василић.

Јавном слушању су присуствовали и у дискусији су учествовали чланови организацији Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику, Одбора за заштиту животне средине, Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду, представници министарстава, локалних самоуправа, стручна јавност, као и представници невладиног, сектора, банака и предузећа.Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Уторак, 24. март 2015. | јавно слушање: Могућности за ефикасније коришћење биомасе у енергетске сврхе у Републици Србији 24.03.2015.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
четвртак, 11. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја