21. април 2011. Учесници јавног слушања

21. април 2011. Учесници јавног слушања

Четвртак, 21. април 2011.

Јавно слушање о Радној верзији предлога закона о изменама и допунама Закона о избору народних посланика

У организацији Одбора за правосуђе и управу, у малој сали Дома Народне скупштине 21. априла одржано је јавно слушање о Радној верзији предлога закона о изменама и допунама Закона о избору народних посланика.


Отварајући скуп, Бошко Ристић, председник Одбора за правосуђе и управу је рекао да је ово јавно слушање организовано с циљем да се у расправу о предложеним решењима укључи шира јавност, како би се, имајући у виду значај предложених измена Закона, дошло до најбољих решења.

Нада Колунџија је, у име Радне групе која је припремила радну верзију предлога закона, представила основна решења. Истакла је да је предложено да се изменама Закона о избору народних посланика реши питање бланко оставки и доделе мандата посланицима, као и да се отклоне примедбе на које је указала Европска унија. Предложеним решењима укида се пракса бланко оставки и предвиђа да се мандати додељују према редоследу кандидата на изборним листама, рекла је Колунџија и додала да су се и владајућа коалиција и опозиција сложили да у предизборној години не треба мењати изборни систем.


У дискусији су се чула различита мишљења о предложеним решењима, али су се учесници сложили да је јавно слушање показало да је било корисно да се обави размена мишљења и чују предлози и сугестије за побољшање понуђених решења. Чула се оцена да су решења добра и да је потребно укинути бланко оставке док се не стекну услови за промену Устава Републике Србије, односно члана 102. који предвиђа да је посланик слободан да свој мандат повери странци са чије је листе изабран. Уз подршку укидању праксе бланко оставки, указано је и на потребу да се изборне листе не затварају, него да се остави могућност да 20 одсто мандата буде додељено кандидатима у складу са изборним успехом који постигну. Изнето је мишљење да предложена решења која се односе на бланко оставке сужавају и укидају уставно право и мењају одредбу Устава по којој је посланик слободан да свој мандат повери странци. Више учесника јавног слушања је истакло да је новим решењима потребно прецизирати да на изборним листама сваки трећи кандидат буде жена, а не сваки четврти како је предложено. Било је предлога да се одмах приступи целовитој измени изборног законодавства, јер је постојећи систем лош и неодржив. У дискусији је најављено да ће се на предложени закон поднети амандмани којима ће се прецизирати додељивање мандата посланицима са коалиционих листа, односно решење да посланика коме престане мандат замени први следећи на листи из исте странке.

Јавном слушању присуствовао је велики број народних посланика, председници посланичких гупа, представници Републичке изборне комисије, Повереник за заштиту равноправности, директор Агенције за борбу против корупције, представници међународних и невладиних организација, као и професори Правног факултета и Факултета политичких наука у Београду.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
четвртак, 11. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја