14. децембар 2016. Јавно слушање на тему „Улога и значај ХПВ имунизације“

14. децембар 2016. Јавно слушање на тему „Улога и значај ХПВ имунизације“

Среда, 14. децембар 2016.

Јавно слушање на тему „Улога и значај ХПВ имунизације“

У организацији Одбора за здравље и породицу, а уз подршку УНДП-а, одржано је прво јавно слушање на тему „Улога и значај ХПВ имунизације“.


Председник Одбора за здравље и породицу, доц. др Дарко Лакетић, истакао је да је јавно слушање организовано са циљем да се подстакне подизање нивоа свести и здравствене едукације о значају ХПВ имунизације у Републици Србији, чиме би се смањио број оболелих жена, а самим тим и стопа морталитета. Он је посебно похвалио деловање Министарства здравља кроз програм „Унапређење превенције обољења изазваних ХПВ“ кроз који је у 2016. години вакцинација у Републици Србији спроведена у четири округа (Шумадијски, Браничевски, Севернобанатски и Град Београд), са Стручно методолошким упутством, обезбеђеним количинама вакцине, а по принципу добровољности.

Проф. др Берислав Векић, државни секретар у Министарству здравља истакао је да је, с обзиром на то да је узрок настанка свих врста рака које изазива ХПВ познат, могуће одредити превенцију, што је приоритет у раду Министарства. Навео је да се превенција састоји из два дела, имунизације у адолесцентском добу и скрининга, при чему је нагласио значај Закона о здравственој заштити који је у припреми, а који скрининг уводи као обавезу. Векић је истакао да је спроведена континуирана медицинска едукација, акредитована код Здравственог савета Србије, у оквиру које је одржано 4 семинара и едукован већи број здравствених радника. Такође је одржано 20 едукативних радионица на тему ефикасне комуникације здравствених радника и родитеља и сачињено Стручно методолошко упутство за примену ХПВ вакцине.

Жофија Пустаји, директорка Канцеларије Светске здравствене организације за Србију, похвалила је рад Републике Србије на унапређењу превенције и ширењу свести о значају ХПВ имунизације. Присутнима се обратила и проф. др Славица Ђукић Дејановић, министар без портфеља, задужена за питање популационе политике, која је говорила о значају међусобне сарадње здравствених институција и јединица локалне самоуправе, у циљу повећања свести код жена о значају превенције.

Јавном слушању присуствовали су чланови Одбора, др Верица Јовановић, директор Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, проф. др Александар Стефановић, директор Клинике за гинекологију и акушерство КЦС, председник Републичке стручне комисије за гинекологију и акушерство, др Катарина Седлецки, Одељење за дечију и адолесцентну гинекологију, Институт за здравствену заштиту мајке и детета Србије „ Др Вукан Чупић“, др Срђа Јанковић, имунолог, Универзитетска дечија клиника Тиршова и представници релевантних институција и удружења грађана.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Среда, 14. децембар 2016. | јавно слушање: Улога и значај ХПВ имунизације 14.12.2016.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
недеља, 15. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја