11. децембар 2020. Учесници јавног слушања

11. децембар 2020. Учесници јавног слушања

Петак, 11. децембар 2020.

Прво јавно слушање у новом сазиву Народне скупштине на тему: Предлог закона о фискализацији и Предлог закона о дигиталној имовини. Присутне поздравио Дачић

Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава организовао је јавно слушање на којем су представљени предлози закона о фискализацији и дигиталној имовини.


Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић поздравио је све присутне на првом јавном слушању које се одржава у новом сазиву Народне скупштине истакавши да су овакве јавне расправе пример добре праксе које ће наићи на позитивно мишљење у Извештају о раду Народне скупштине Републике Србије, како код нас у земљи, тако и од стране ЕП и ЕК.

Дачић је у свом уводом обраћању рекао да институт јавних слушања представља значајан инструмент у раду парламената, као и да он представља значајан напредак у вршењу надзора над радом министара и других државних службеника, у односу на традиционални вид надзора који се остваривао углавном путем парламентарних питања.

„Желим да поздравим све присутне у име Народне скупштине, јер је ово прво јавно слушање које се организује у време новог мандата овог парламента, као и да вам се захвалим што сте дошли и што сте уважили наш савет и предлог да буде што више оваквих догађаја у наредном периоду у Народној скупштини Републике Србије. Организација оваквих јавних расправа је пример добре праксе и она ће у многоме допринети и у позитивним извештајима о раду Народне скупштине Републике Србије, код нас у земљи, али и од стране Европског парламента и Европске комисије. На дневном реду су два закона која су значајна - Предлог закона о дигиталној имовини и Предлог закона о фискализацији, тако да вам желим успешан рад“, истакао је председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић.

У уводном обраћању, председница Одбора др Александра Томић изразила је задовољство што се отварају тако важне теме као што су фискализација и дигитализација и да су посланици у обавези да грађанима предоче сва побољшања која законске измене доносе, те да ће организовање јавних слушања за што више нових закона бити приоритет Народне скупштине.

Представљајући Предлог закона о фискализацији државни секретар у Министарству финансија Славица Савичић нагласила је да је стратешки циљ Владе Републике Србије сузбијање сиве економије и брз и ефикасан рад Пореске управе. Она је истакла, да је након свеобухватне анализе постојећег система фискализације утврђено да је фискална опрема уведена пре више од 15 година, што је у поређењу са значајним технолошким напретком, у тој области, чини застарелом, да је процес сертификације фискалних каса и штампача компликован, дуготрајан и веома скуп, те низ недостатака у процесу који резултирају да напослетку Пореска управа не може ефикасно да анализира примљене податке.

Драган Демировић, помоћник министра у Министарству финансија издвојио је одређене сегменте Предлога закона о фискализацији, те је истакао да је њиме предвиђено да се у моменту промета на мало сваки рачун фискализује и да се Пореској управи врши пренос података о издатим фискалним рачунима путем сталне интернет везе у реалном времену. Поред тога, Предлогом закона о фискализацији предложено је да обвезник фискализације у тренутку промета на мало, укључујући и примљени аванс за будући промет на мало, изда фискални рачун коришћењем електронског фискалног уређаја чија је употреба претходно одобрена од стране Пореске управе, при чему ће Пореска управа успоставити регистар елемената електронских фискалних уређаја чија је употреба одобрена, док је обвезнику фискализације остављена и могућност да самостално развија и имплементира уређај за потребе свог пословања, који Пореска управа одобрава пре почетка коришћења.

Предлог закона о дигиталној имовини представио је државни секретар у Министарству финансија Саша Стевановић. Он је рекао да је регулатива у овој области у светским оквирима тек у развоју, као и на нивоу Европске уније. Истакао је да је Република Србија препознала глобалне трендове и следећи примере појединих јурисдикција, као нпр. Француске и Малте, одлучила да на системски начин приступи регулативи у тој области кроз доношење закона. Стевановић је рекао да документи јавних политика, из поменутих разлога, у Србији нису још увек дали темеље за даљу разраду ове области, али да је у експозеу председнице Владе 2020. године најављено доношење овог прописа. Један од примера је усвајање подстицајног, развојног и глобално конкурентног Закона о дигиталној имовини, чије усвајање очекујемо до краја 2020. године. Његовим усвајањем очекујемо још бржи раст домаћих стартапа у области „blockchain“ технологије, као и лакше финансирање иновативних идеја . Државни секретар је истакао да је у овом тренутку дигитална имовина уређена изричито само Законом o спречавању прања новца и финансирања тероризма и то искључиво ради спречавања да криминалци и њихове групе злоупотребљавају виртуелне валуте у својим противправним активностима.

На јавном слушању говорили су и Марко Јанковић, председник Комисије за хартије од вредности, Драгана Станић, вицегувернер Народне банке Србије и Дејан Девић, генерални директор Дирекције за законодавно правне послове у Народној банци Србије.

У наставку рада уследила је дискусија, након које је председница Одбора изразила захвалност свим учесницим на квалитетној расправи и стручним појашњењима предложених закона.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Петак, 11. децембар 2020. | јавно слушање на тему: Представљање Предлога закона о фискализацији и Предлога закона о дигиталној имовини 11.12.2020.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
уторак, 7. децембар

Цео календар догађаја