13. октобар 2016. Учесници јавног слушања

13. октобар 2016. Учесници јавног слушања

Четвртак, 13. октобар 2016.

Јавно слушање: Стратегија за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији 2016-25 - Спровођење и приоритетне мере за период 2017-18

У Дому Народне скупштине у организацији Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова и Регионални савет за сарадњу одржано је јавно слушање на тему „Стратегија за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији 2016-25 - Спровођење и приоритетне мере за период 2017-18“.


Мехо Омеровић, председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова пожелео је добродошлицу присутнима и истакао важност примене Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији, који је део Акционог плана Поглавља 23. Он је нагласио да главне препреке за социјално-економску интеграцију Рома и Ромкиња још нису отклоњене и да није створен потпун нормативни основ за спровођење дугорочних мера смањивања сиромаштва и остваривања суштинске једнакости грађана и грађанки ромске националне мањине.

Орхан Усеин, лидер акционог тима за интеграцију Рома у оквиру Регионалног савета за сарадњу, говорио је о циљу пројекта Интеграција Рома 2020, а то је допринос смањењу социо-економских разлика ромске и неромске популације на Западном Балкану и Турској, ојачавање институционалне одговорности влада да уврсте и остваре специфичне циљеве за интеграцију Рома у друштво преко општих политика, као и праћење националног буџета и финансирања јавних услуга. Усеин је додао да оваква врста скупа представља позитиван пример праксе и изразио наду да ће јавна слушања постати редовна пракса Стратегије.

Витомир Михајловић, председник Националног савета ромске националне мањине подсетио је и на постојање претходног националног плана „Стратегије за унапређивање положаја Рома 2009−2015“, који није дао жељене резултате у вези са трајним унапређењем положаја Рома и Ромкиња. Он је истакао да је свестан чињенице да постоји сензибилитет и политичка воља Републике Србије, али да се ромска национална мањина и даље сусреће са разним изазовима попут питања школства, здравствене и социјалне заштите. Такође, истакао је и да се нада да ће се заједничке тежње, а то су смањење сиромаштва и сузбијање дискриминације Рома и Ромкиња, односно стварање услова за пун приступ остваривању људских права лица ромске националности бити остварене Стратегијом до 2025. године.

Након прегледа и процеса Акционог плана, предочени су резултати спровођења и предлог приоритетних мера за период 2017-18. у пољу образовања, запошљавања, становања, здравства и социјалне заштите о којима су говорили представници ресорних министарстава и Националне службе за запошљавање.

На крају јавног слушања, изнети су закључци који указују на потребу даље имплементације донетих законских регулатива и прописа, расподелу снага у смислу конкретних инструкција са централног на локални ниво власти, активнију међуресорну сарадњу министарстава, као опробани механизам и показатељ добре праксе у имплементирању циљева Стратегије за инклузију Рома, прикупљање и подстицање изјашњавања ромске националне мањине као припадника исте и оснивање координационог тела које ће се бавити обједињавањем података и омогућавањем циљаних истраживања о положају Рома и Ромкиња у Републици Србији.

Јавном слушању су присуствовали чланови Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова, представници Регионалног савета за сарадњу; ресорних министарстава; Канцеларије за људска и мањинска права; Секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова Покрајинске владе Војводине; Националне службе за запошљавање; Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва; Националног савета ромске националне мањине, као и представници Делегације Европске уније у Србији.Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Четвртак, 13. октобар 2016. | јавно слушање: Стратегија за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији 2016-25 - спровођење и приоритетне мере за 2017-18 13.10.2016.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6