25. мај 2015. Јавно слушање: Информационо друштво у процесу приступања Србије Европској унији

25. мај 2015. Јавно слушање: Информационо друштво у процесу приступања Србије Европској унији

Понедељак, 25. мај 2015.

Јавно слушање: Информационо друштво у процесу приступања Србије Европској унији

У организацији Одбора за европске интеграције, у Народној скупштини је одржано јавно слушање на тему: Информационо друштво у процесу приступања Србије Европској унији.


Јавно слушање је отворио председник Одбора Александар Сенић, истичући да је од изузетног значаја обезбедити широку доступност и могућност коришћења информационих технологија, уз заштиту приватности корисника.

Чланица Одбора за европске интеграције Душица Стојковић истакла је да је циљ Европске уније у овој области да корисницима осигура услуге (телефон, факс, приступ интернету, бесплатни хитни позиви) по повољним ценама и уз стимулацију тржишне утакмице. Један од приоритета ЕУ је и да се сузбије „дигитални јаз“, кроз обезбеђивање једнаких могућности у приступу савременим технологијама. Душица Стојковић је указала и да услуге информационог друштва обухватају питања информационе безбедности, електронске управе, електронског здравства, електронског потписа и електронске трговине.

О значају и улози информационог друштва у процесу приступања Србије Европској унији говорила је Оливера Виторовић из Канцеларија за европске интеграције, представљајући исходе експланаторног и билатералног скрининга у оквиру преговарачког Поглавља 10 - Информационо друштво и медији. Помоћница министра трговине, туризма и телекомуникација и заменица шефа преговарачке групе за Поглавље 10 Ирини Рељин представила је административне капацитете Министарства, као и Дигиталну агенду за Србију до 2020. године, која се састоји од Стратегије развоја електронских комуникација у Републици Србији од 2010. до 2020. године и Стратегије развоја информационог друштва у Републици Србији до 2020. године.

Стање е-управе и законодавни и стратешки оквир у тој области, присутнима је образложио директор Дирекције за електронску управу Душан Стојановић, док је директор Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ) Милан Јанковић представио стање на тржишту електронских комуникација и поштанских услуга у 2014. години.

Учесници јавног слушања разматрали су и тему националне широкопојасне мреже. Члан Одбора за европске интеграције др Владимир Орлић је истакао да значајно место у оквиру преговарачког Поглавља 10 заузима питање националне широкопојасне мреже, која представља идеју о успостављању инфраструктурног решења којим би се повезале све институције и органи.

Јавном слушању су присуствовали, поред народних посланика, представници Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Министарства унутрашњих послова, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Канцеларије за европске интеграције, чланови преговарачке групе за Поглавље 10, Националног конвента, РАТЕЛ-а и представници међународне заједнице и локалних самоуправа.

Јавно слушање је одржано уз подршку Програма Уједињених нација за развој УНДП и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), у оквиру пројекта „Јачање надзорне функције и јавности у раду Народне скупштине Републике Србије“.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Понедељак, 25. мај 2015. | јавно слушање: Информационо друштво у процесу приступања Србије Европској унији 25.05.2015.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4