Среда, 17. октобар 2007.

Obeležen Svetski dan borbe protiv siromaštva

Narodna skupština Republike Srbije obeležila je 17. oktobar, Svetski dan borbe protiv siromaštva organizovanjem Okruglog stola pod nazivom „Mladi i siromaštvo“.Narodna skupština Republike Srbije obeležila je 17. oktobar, Svetski dan borbe protiv siromaštva organizovanjem Okruglog stola pod nazivom „Mladi i siromaštvo“. Domaćin skupa bio je Odbor za rad, boračka i socijalna pitanja, koji u saradnji sa Ujedinjenim nacijama, već četiri godine obeležava ovaj dan.

Narodnim poslanicima, predstavnicima Ministarstva za omladinu i sport, Stalne konferencije gradova i opština i predstavnicima preko 40 nevladinih organizacija koje se bave pitanjima mladih, u svojstvu domaćina obratio se Meho Omerović, predsednik Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja. On je istakao da je današnji dan u Srbiji posvećen pitanju siromaštva mladih, sa ciljem d se ono smanji i iskoreni.Tim pre, što u svetu jedna petina ove populacije živi sa manje od jednog dolara dnevno, a u Srbiji polovinu ukupnog broja nezaposlenih čine mladi.

Učesnicima okruglog stola obratili su se i Lens Klark, stalni koordinator UN u Srbiji, Snežana Samardžić-Marković, ministar za omladinu i sport u Vladi Republike Srbije, Judita Rajhenberg, direktor UNICEF-a za Srbiju i Hrvatsku i Tinde Kovač-Cerović, savetnik potpredsednika Vlade Srbije za obrazovanje i socijalna pitanja. Glumac Mihajlo Lađević pročitao je zajedničku poruku svetske akcije „Ustanimo, progovorimo protiv siromaštva i nejednakosti“, koja se čita širom sveta povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv siromaštva.

Učesnici okruglog stola posebno su istakli najveće probleme sa kojima se danas susreću mladi u Srbiji. Prema podacima UNICEF-a, oko 300 hiljada dece i mladih u Srbiji živi u siromaštvu. Ekonomski razvoj je važan, ali ne i dovoljan, jer samo ako je praćen merama za smanjenje siromaštva može dati konkretne rezultate, rečeno je u raspravi.

Ministarstvo za omladinu i sport, u cilju razvoja politike mladih, priprema Nacionalnu strategiju za mlade koja obuhvata pitanja zapošljavanja, neformalnog obrazovanja, zdravlja, bezbednosti, kvalitetnog slobodnog vremena, zaštite prava, socijalne zaštite i druga pitanja koja će omogućiti bolje i kvalitetnije predulsove za razvoj mladih u Srbiji.

Učesnici skupa složili su se da se samo zajedničkim radom vladinog i nevladinog sektora, privrednih činilaca, međunarodnih organizacija, medija i uz uključivanje mladih u konkretno rešavanje problema, mogu obezbediti mere koje će smanjiti siromaštvo mladih u čitavom svetu. Mladi u Srbiji, od kojih se očekuje da budu nosioci tranzicije, rasli su u periodu najvećih kriza u društvu i zato se danas, najveća pažnja mora posvetiti njima i njihovim problemima kako bi im se omogućilo da zaista ostvare svoju ulogu nocilaca promena u zemlji, zaključili su učesnici Okruglog stola.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
недеља, 4. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја