Saopštenja za javnost

27.avgust 2007. godine

Dom Narodne skupštine 27. avgusta proslavio je važan jubilej. Stotinu godina ranije, 27. avgusta 1907. godine, u prisustvu kralja Petra Karađorđevića i cele kraljevske porodice, narodnih poslanika, ministara, diplomatskog kora, crkvenih i drugih velikodostojnika, predstavnika „sedme sile“ i velikog broja okupljenih građana, postavljen je kamen temeljac za izgradnju ovog velelepnog zdanja.

Godinama nakon rađanja ideje o izgradnji skupštinske zgrade blizu mesta gde je čitanjem sultanovog Hatišerifa srpski narod dobio slobodu i naslednog kneza, započeti su radovi koji su trajali gotovo pune tri decenije.

Povodom stogodišnjice, Narodna skupština organizovala je svečani program na platou i izložbu arhivsko – dokumentacijske građe.

U 16, 30, stotinak dece je crtalo skupštinu i pisalo poruku za budućnost. Dečji hor RTS-a i pobednica Zlatne sirene, Ivana Klarić, pesmom su uveselili mališane i njihove roditelje. Dečji radovi će od 31. avgusta biti izloženi na panoima ispred Doma Narodne skupštine i na skupštinskoj internet prezentaciji.

U 18,30, sa platoa na Trgu Nikole Pašića čuli su se zvuci himne „Bože pravde“, čime je svečani program za okupljene građane nastavljen. Koncert Mešovitog hora RTS-a i združenog orkestra Vojske i Policije Srbije pratio je, pored građana, i veliki broj novinara. Ansambl narodnih igara „Kolo“ izveo je igre s početka dvadesetog veka, a dramski umetnici Ljiljana Blagojević i Petar Kralj čitali su pasaže iz istorijata Doma Narodne skupštine.
Nakon svečanog programa, vrata Doma Narodne skupštine otvorena su građanima, koji su tom prilikom razgledali izložbu postavljenu u centralnom holu. Originalne akvarele Nikole Krasnova, nacrte detalja enterijera, dnevnik radova arhitekata Jezdića i Krasnova, prepisku i sastav odbora za dovršetak gradnje, stare fotografije i razglednice, kao i druge izložene eksponate videlo je više od tri stotine građana. U prijatnoj atmosferi, kojoj je doprineo i gudački kvartet „Sveti Đorđe“, izložbu je otvorila kustos Narodnog muzeja Ljubica Miljković.

24. avgust 2007. godine

Narodna skupština Republike Srbije povodom stote godišnjice od početka gradnje Doma Narodne skupštine organizuje, na platou ispred zdanja na Trgu Nikole Pašića br. 13, svečani program namenjen građanima.

U 16,30 najmlađi će imati priliku da čuju svoje vršnjake iz dečjeg hora RTS-a, da nacrtaju Skupštinu, kao i da upute svoju poruku za budućnost. Njihovi radovi biće izloženi na panoima ispred Doma Narodne skupštine i objavljeni na internet stranici parlamenta.

U 18,30, organizovan je program u kome će učešće uzeti dramski umetnici Ljiljana Blagojević i Petar Kralj, Mešoviti hor RTS-a, združeni orkestar Vojske i Policije Srbije i Ansambl narodnih igara „Kolo“.

U 20,00 časova, Ljubica Miljković, kustos Narodnog muzeja, uz gudački kvartet Sveti Đorđe, otvoriće izložbu arhivsko – dokumentacijske građe, koja uključuje nacrte, prepisku Odbora za dovršenje gradnje, ugovore za opremanje unutrašnjosti i umetničke radove, kao i stare razglednice i fotografije sa motivom Doma Narodne skupštine.

Pozivamo građane da sa nama proslave jubilej na platou ispred Doma Narodne skupštine 27. avgusta, kao i da izložbu u centralnom holu razgledaju u terminima 14,00 i 17,00 časova svakog dana, do 31. avgusta.

Telefon za prijavljivanje za razgledanje izložbe je: 361-1476


20.avgust 2007. godine

Ove godine, 27. avgusta, obeležava se stogodišnjica od polaganja kamen-temeljca za izgradnju Doma Narodne skupštine.

Narodna skupština Republike Srbije povodom jubileja organizuje, na platou ispred zdanja na Trgu Nikole Pašića br. 13, svečani program namenjen građanima.

U 16,30 najmlađi će imati priliku da čuju svoje vršnjake iz dečjeg hora RTS-a, da nacrtaju Skupštinu, kao i da upute svoju poruku za budućnost. Njihovi radovi biće izloženi na panoima ispred Doma Narodne skupštine i objavljeni na internet stranici parlamenta.

U 18,30, organizovan je program u kome će učešće uzeti dramski umetnici Ljiljana Blagojević i Petar Kralj, Mešoviti hor RTS-a, združeni orkestar Vojske i Policije Srbije i Ansambl narodnih igara „Kolo“.

Po završetku programa, biće otvorena izložba arhivsko – dokumentacijske građe, koja uključuje nacrte, prepisku Odbora za dovršenje gradnje, ugovore za opremanje unutrašnjosti i umetničke radove, kao i stare razglednice sa motivom Doma Narodne skupštine.

Građanima je omogućeno da izložbu razgledaju u terminima 14,00 i 17,00 časova svakog dana, do 31. avgusta.

Telefon za prijavljivanje je: 361-1476

Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
sreda, 24. april
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja