Sa civilnim sektorom

Evropski pokret u Srbiji, u saradnji sa Odborom za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije, realizovao je projekat „Upoznajte svog komšiju – evropskog parlamentarca“. Projekat je osmišljen sa idejom da parlament i parlamentarna diplomatija dobijaju sve važnije mesto u procesu evropskih integracija. Planirano je da uz učešće članova Evropskog parlamenta i predstavnika organizacija civilnog društva iz susednih zemalja koje su članice EU bude sproveden u tri faze.U prvoj fazi realizacije organizovane su panel diskusije u pograničnim regionima Srbije. Predviđeno je da iz svake zemlje učestvuje po dva člana Evropskog parlamenta i jedan predstavnik partnerske organizacije civilnog društva iz te zemlje.

Članovi Odbora za evropske integracije i službenici Odeljenja takođe učestvuju u Projektu „Nacionalni konvent o evropskoj budućnosti Srbije“, koji NVO Evropski pokret u Srbiji realizuje već više godine, kroz organizovanje radnih grupa i rasprava na teme od značaja za proces evropske integracije Srbije.

Članovi Odbora za evropske integracije i službenici Odeljenja takođe učestvuju u Projektu „Prenesi svoje znanje - Postani mentorka“, koji takođe organizuje NVO Evropski pokret u Srbiji.

U saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji i kancelarijom Saveta Evrope u Beogradu, u izveštajnom periodu okončan je Projekat regionalnih konferencija o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji „Srbija na putu evropskih integracija“, u okviru koga je realizovano šest okruglih stolova. Ovaj projekat iniciran je 2007. godine sa ciljem približavanja procesa integracije lokalnim samoupravama i civilnom sektoru u Srbiji, a završen je u januaru 2009. godine. Projekat je finansijski podržan od strane Balkanskog fonda za demokratiju i iz sredstava projekta Zajednička inicijativa Saveta Evrope i EU za podršku parlamentarnim institucijama. U januaru 2009. godine, kao poslednja aktivnost u projektu,održan je okrugli sto u Valjevu.

Odbor je u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji inicirao Projekat regionalnih konferencija o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji, sa ciljem promocije Deklaracije Narodne skupštine Republike Srbije i Vlade Srbije o zajedničkom delovanju u procesu integracije Republike Srbije u EU i približavanja procesa integracije lokalnim samoupravama i civilnom sektoru u Srbiji. Projekat je finansijski podržan od strane Balkanskog fonda za demokratiju i iz sredstava projekta “Zajednička inicijativa Saveta Evrope i EU za podršku parlamentarnim institucijama”(sprovela je Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu) irealizovanjetokom 2008. godine.

U martu 2009. godine završen je projekat Jačanja stručnih kapaciteta Skupštine Srbije, koji se bave procesom evropske integracije, realizovan u poslednje dve godine u saradnji sa slovačkom fondacijom Pontis, a finansiran iz fonda Bratislava-Beograd. Cilj projekta je bio da pomogne rad Narodne skupštine Republike Srbije u procesu pravne harmonizacije i ostalih pitanja kojima će se baviti poslanici i zaposleni u Odboru za evropske integracije u predstojećem procesu. Sa istim ciljem realizovan je i projekat u saradnji sa parlamentarnim Institutom Republike Češke, finansiran od strane Ministarstva za spoljne poslove Republike Češke, završen takođe u martu.

P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Subota, 16. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja